Befejeződött korona élen belül a 76-os út Zala megyei korszerűsítése Szentgyörgyvár-Zalaegerszeg között

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós források segítségével közel 27 kilométer hosszon megújult a 76. számú országos főút. A felújítás során a Szentgyörgyvár-Zalaegerszeg közötti utat 2x1 sávosra, szakaszonként kapaszkodósávokkal bővítették, Zalaegerszeg előtt 2x2 sávosra építették át, valamint a 11,5 tonnás tengelyterhelésnek megfelelően megerősítették a burkolatot.

A beruházás tizenegy építési szakaszból állt. A projekt során két új körforgalmú és 11 új kanyarodó sávos csomópontot építettek, illetve a meglévőket felújították, több mint 10 kilométeren kapaszkodósávokat is kialakítottak, valamint átépítettek két hidat (Szévíz-patak híd, Lándzsás-patak híd). Zalacsány és Nagykapornak határában forgalomcsillapító szigeteket hoztak létre, egyéb esetekben a csomópontok töltik be ezt a funkciót. A burkolat megerősítéssel párhuzamosan a külterületi szakaszokon 12 méteres koronaszélességet alakítottak ki, és egy rövidebb szakaszon magassági korrekciót is végeztek.

Az útszakasz végleges műszaki átadása 2013. II. negyedévében várható. Jelenleg szalagkorlát építés folyik Zalaegerszeg előtt, és tereprendezés van Tilaj-Ligetfalva közötti szakaszon. Jövő évben tovább folyik a beruházás a 76. sz. főút korona élen kívüli szakaszain, így pl.: ároképítési munkálatok, két szervizút aszfaltozása Zalaegerszeg határában, valamint további két szervizút építése Alsónemesapáti és Tilaj területén.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: „Zala megye távlati fejlesztésében az egyik legfontosabb elem Zalaegerszeg bekapcsolása a nemzetközi gyorsforgalmi úthálózatba. Ez a következő uniós ciklusban, 2020-ig biztosan megvalósul. Addig is jelentős előrelépés a 76-os út korszerűsítése, az autópályához történő európai szintű főúti kapcsolat elkészülte.”

Loppert Dániel a NIF Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: „A korszerűbb közlekedési feltételek megteremtésével biztonságosabbá és gördülékenyebbé válik a forgalom. A projekt a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával.”

A közbeszerzési eljárás nyerteseként a Colas Út Zrt. végzi a munkálatokat. A kivitelezés összege nettó 4,5 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig uniós támogatás.