Elkészült a szolnoki turbó körforgalom

 

Az elmúlt években bekövetkezett balesetek miatt, Szolnok külterületén a 4. számú főúton, a Debreceni út-Alcsiszigeti út csomópontjának átépítése elengedhetetlenné vált. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, állami forrásból új turbó körforgalom létesült.

 

A Debreceni út-Alcsiszigeti út csomópontjánál 2001-2010 között összesen 112 baleset történt:

      • 7 halálos,
      • 18 súlyos,
      • 21 könnyű,
      • 66 anyagi káros. 

 

Az adatok alapján megállapítható, hogy 4,6 személysérüléses baleset történik évente. A turbókörforgalom használatával az arány lecsökkenhet 1-1,5 személysérüléses balesetre évente, amiben remélhetőleg egyetlen halálos sem lesz! Az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve a turbó körforgalom használatával a balesetek száma akár 67,4%-ban is csökkenthető!

 

Loppert Dániel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: „A projekt által az egyik balesetveszélyes szolnoki körforgalom biztonságossá és korszerűvé vált. A turbó körforgalom olyan többsávos csomópont, melyben párhuzamosan vezetett sávokat az útfelületből kiemelkedő bordákkal választanak el. Ezért alapfeltétel, hogy a közlekedők a továbbhaladási irányuknak megfelelő forgalmi sávot válasszák. A választásnak a belépés előtt meg kell történnie, mivel a körpályán már nincs lehetőség sávváltásra.”

 

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és országgyűlési képviselője a beruházás fontosságáról beszélt. Mint mondta: „Hazánk egyik legveszélyesebb kereszteződése vált biztonságossá ezzel a fejlesztéssel. Régi vágya volt ez a szolnokiaknak, köszönet a kormányzatnak és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nek, hogy elfogadták érveinket, s a beruházást megvalósították.”

 

A fejlesztés során 22.410 m3 földet mozgattak meg, 3.008 m3 aszfaltot építettek be, 794 m2-en térkő burkolatot helyeztek el és 923 m2 burkolatfestést végeztek.

2012. október