Befejeződött a lőszermentesítés Örményesen – Szeptember 2-án hajnaltól megszűnik a vasúti forgalomkorlátozás

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló Szajol-Kisújszállás vasúti vonalszakasz felújításának előkészítése során nagy mennyiségű II. világháborús lőszereket és robbanószer maradványokat találtak a földfelszín alatt mintegy 80-100 cm mélységben. Ilyen rövid szakaszon, ekkora mennyiségben Magyarországon még soha nem találtak lőszer és robbanóanyag maradványokat. A lőszermentesítést az iskolakezdésre való tekintettel felgyorsították, így szeptember 2-án a hajnali óráktól megszűnik a vonatpótló autóbuszos közlekedés.

A vasúti vonalszakasz felújítása során 260 m hosszan végeztek lőszermentesítést a szakemberek. A munkálatok során 7.5 mázsa, közel 600 db éles II. világháborús lőszereket és robbanóanyagokat találtak. A mentesítés során a II. világháborúban megsemmisült vasúti kocsi közel 1 tonna tömegű maradványát is megtalálták. Az uniós forrásból megvalósuló pályafelújítás kivitelezési munkálatai az ütemezés szerint folytatódhatnak.

A MÁV-START Zrt. tájékoztatása alapján a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza vasútvonal Fegyvernek-Örményes és Kisújszállás közötti szakaszán szeptember 2-án a hajnali óráktól megszűnik az augusztus 21-től bevezetett vonatpótló autóbuszos közlekedés, illetve a jelentős forgalomkorlátozás.    Szeptember 2-ától a Budapest Nyugati –Szolnok–Nyíregyháza–Debrecen–Záhony, valamint a Budapest–Keleti–Miskolc–Nyíregyháza vasútvonalon valamennyi személyszállító vonat közlekedik, így az InterCity vonatok is. A vasárnap hajnaltól közlekedő InterCity vonatokra a menetjegyeken felül a felárakat (InterCity pótjegy, pót- és helyjegy, illetve helyjegy) ismét meg kell fizetni.

A MÁV-START Zrt. felhívja utasai figyelmét arra, hogy Fegyvernek-Örményes és Kisújszállás között megkezdődik az eredetileg korábbi időpontra tervezett pályafelújítás, ezért szeptember 2-ától ezen a szakaszon meghatározott ideig csak az egyik vágányon közlekedhetnek. Szeptember 2-ától a korábban kiadott – eredetileg augusztus 22-től szeptember 22-ig érvényes – vágányzári, módosított menetrend lép életbe a Budapest–Cegléd–Szolnok, illetve a Miskolc–Nyíregyháza közötti vasútvonalon.

A vasúton közlekedők részére a MÁV-START Zrt. a www.mav-start.hu honlapján (ahol a szeptember 2-ától érvényes menetrend is letölthető), az Elvira menetrenden és a MÁVDIREKT 06-40-49-49-49-es telefonszámán szolgál részletes tájékoztatással.