Megkezdődött az M15 bővítésének előkészítése

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. eredményt hirdetett az M15 autóút, M1-Rajka (szlovák-magyar határ) közötti szakasz kapacitásbővítésének előkészítésére kiírt közbeszerzési eljáráson.

A gyorsforgalmi út a pán-európai IV-es számú folyosó (Drezda/Nürnberg – Isztambul), valamint a TEN-T hálózat része. Kapcsolódik a szlovák D2 autópályához, valamint az M1 autópályához. Az európai korridor teljes magyarországi, szlovákiai, csehországi és németországi szakasza is legalább 2×2 forgalmi sávos kialakítással épült, így az M15 esetében a kapcsolódó pályákhoz képesti kapacitáshiány kiegyenlítése miatt szükséges a bővítés.
Az M15 autóút 2×2 forgalmi sávosra történő bővítése, az M1 elválási csomóponttól az országhatárig tart 14,6 km-es hosszon.
A nyertes tervezőnek megvalósíthatósági tanulmányt és költség haszon elemzést kell készítenie az M15 autóút, M1-Rajka (szlovák-magyar határ) közötti szakasz vonatkozásában.
 
A tervezési feladatot a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes VIA FUTURA Mérnöki, Tanácsadó és Szolgáltató Kft. készíti el. A szerződéses összeg nettó: 8.430.000-, Ft.
A tervek várhatóan 2012 decemberéig készülnek el.

A fejlesztés előkészítése az Új Széchenyi Terv részeként az Európai Unió támogatásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretein belül valósul meg.