Tovább építik M3-as autópályát

Megtörtént az M3-es autópálya 49. számú főúttól Vásárosnaményig történő kiépítésének első lépése: a fejlesztés kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást év végén jelentette meg a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Az útszakasz tervezett átadásával várhatóan már 2013 szeptemberétől gyorsan, biztonságosan és európai színvonalon válik elérhetővé a keleti országhatár.

Az első, Nyíregyháza – 49-es főút közötti szakasz kivitelezése már folyamatban van, most ennek Vásárosnaményig történő meghosszabbítására keres kivitelezőket a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

Az M3-as autópálya Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti szakasza egy nemzetközi közlekedési folyosó részeként Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jobb megközelíthetőségét teszi lehetővé. A beruházás során összesen 45,7  kilométeren 2×2 forgalmi sávos autópálya épül új nyomvonalon. A szakasz része a TEN-T hálózatnak, a TINA hálózatnak, és az V. számú páneurópai folyosónak. A projektszakasz az EU-n belül a legkeletebbre eljutó kelet–nyugati korridor, hiszen más országban sincs olyan közúti folyosó, amely ennyire megközelítené az unió keleti határát.

A kivitelező kiválasztására a közbeszerzési eljárás kiírása a mai napon megtörtént, az építési munkák pedig várhatóan 2013 szeptemberében fejeződhetnek be, vagyis ekkora vehetik birtokba a közlekedők a kétszer két sávos meghosszabbított M3-as autópályát.

Az M3-as autópálya Budapest és Vásárosnamény között 130 km/óra tervezési sebességgel, burkolt leállósávokkal, a két szakaszon összesen négy különszintű csomóponttal.  A fejlesztés a természet és környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva a teljes nyomvonalon vadvédő kerítéssel és 6 darab vadátjáróval kerül kivitelezésre, a levegő és zajvédelmet pedig zajvédő fal kivitelezésével oldják meg.

Az ajánlattételi határidő: 2012. február 23.
Az eredményhirdetés tervezett időpontja: 2012. március 23.
A szerződéskötés tervezett időpontja: 2012. április 2.

A fejlesztés az Új Széchenyi Terv keretén belül a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) égisze alatt  az Európai Unió támogatásával valósul meg.