Hévíz fellélegezhet

Jó ütemben halad a Hévízt elkerülő útszakasz építése. A munkálatok a tervek szerint  a jövő év nyarán fejeződnek be. A két országos főutat is érintő beruházás mintegy 8,2 milliárd forintba kerül, ennek jelentős részét Európai Uniós forrásokból finanszírozzák – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

A részben új nyomvonalon épülő útszakasz Hévíz belvárosát tehermentesíti az átmenő forgalom alól. Az elkerülő út összesen csaknem 11 kilométer hosszú lesz, a projekt négy tervezési szakaszból áll, kivitelezése azonban egyben történik. Az elkerülő út első szakasza a tőzeges altalaj miatt jelentősen deformálódott 75. számú főút átépítendő szakasza közel 2  kilométer hosszon Keszthely és Alsópáhok között. A főutat teljes elbontással korszerűsítik.

A következő két útszakasz, az Alsópáhok–Felsőpáhok településeket és Hévízt elkerülő szakasz új nyomvonalon épül meg több mint 7 kilométeren, és a Zalaköszvényes térségében tervezett külön szintű csomópontig tart. Ezt követően a negyedik szakasz a meglévő alsóbbrendű út nyomvonalát felhasználva, annak korrekciójával és felújításával a meglévő 76. számú főútig (az alsómándpusztai csomópontig) tart. Ennek hossza több mint 2 kilométer.

A projekt keretében több csomópontot, továbbá a területek megközelítésére több kilométer szervizutat kell kiépíteni.

„Az elkerülő út megépülése után Hévíz, Alsó- és Felsőpáhok élhetőbbé válik, a településeket elkerüli az átmenő forgalom – mondta Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője. A fejlesztéssel jelentősen javul a közlekedés minősége és biztonsága a térségben” – tette hozzá a szakember.

Jelenleg a két teljesen új nyomvonalon megépítendő útszakasz építési területein erdőirtás és csereerdő telepítése, humuszolás, földmunka és az érintett közművezetékek kiváltása folyik. Az elkerülő út műszaki átadásának határideje a tervek szerint 2012. nyara. A kétszer egy sávosra, illetve mintegy 3,5 kilométer hosszon a kapaszkodósávok és csomóponti sávok miatt kétszer két sávosra tervezett úton a megengedett legnagyobb sebesség óránként 90 kilométer lesz.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. szabályszerű pályáztatással választotta ki kivitelezőnek a Hévíz ’09 Konzorciumot. A projekt a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával. A megítélt támogatás bruttó összege 8,2 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig az ERFA-ból származik.