Egyszerre több szakaszon is megújul a 8-as út

A tervek szerint összesen csaknem 30 kilométeren korszerűsítik a 8-as főutat. A fejlesztés révén gyorsabb, biztonságosabb lesz a közlekedés a nagy forgalmú országos főúton Veszprém és Vas megyében. Jelenleg az előkészítés folyik, amelynek költségeit nagyobb részt európai uniós forrásból fedezik - tájékoztatott  a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

A 8. számú főutat Vas és Veszprém megyében több szakaszon is korszerűsítik. A jelenleg folyamatban lévő előkészítés során a tervdokumentáció engedélyeztetése folyik. Az örökségvédelmi hatástanulmányok rendelkezésre állnak az egyes szakaszokra, a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése folyamatban van. A Márkó és Herend közötti szakaszra elkészült a környezetvédelmi hatástanulmány és az engedélyezési tervdokumentáció, ugyancsak folyik az engedélyezési eljárás. A szakasz építési engedélyének megszerzése nyár végére várható. A Herend és Jánosháza közötti szakasz esetében várhatóan őszre elkészülnek a kétszer két sávra történő bővítés megvalósíthatósági tanulmányának tervei.

Összesen csaknem 30 kilométer út felújítását készítik elő, Veszprém megyében Márkó és Herend, Vas megyében pedig Szemenye és Alsóújlak, valamint Rábahidvég és Magyarszecsőd-Körmend között. A tervek szerint az érintett útszakaszokon az elhasználódott utat korszerű, az uniós szabványoknak megfelelő, 11,5 tonna tengelyterhelésű járművek számára is alkalmas burkolattal látják el. Márkó és Herend között kétszer két sáv létesül, fizikai elválasztással. A szakaszon kétoldali műszaki leállóhely, Bánd és Herend között külön szintű átvezetés, Herend és Szentgál között pedig külön szintű csomópont épül.

„A korszerűbb úthálózat, és a kényelmesebb eljutás jó hatással lehet a régiók foglalkoztatási helyzetére” – mondta Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője. E nagy forgalmú főút fejlesztése nyomán lényegesen gördülékenyebb és biztonságosabb lesz a közúti közlekedés az érintett térségekben” – fűzte hozzá a szakember.

A Vas megyei szakaszok burkolatmegerősítésének építési engedélyeztetési eljárása folyamatban van. A tervezést a FÖMTERV Mérnöki Tervező Zrt., a Pannonway Építő Kft. végzi. A tervek szerint a beruházás 2014 májusában zárul le.
A beruházás előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül több mint 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.