Keszthely fellélegezhet

A téli leállás után március közepén ismét megkezdődtek a 71-es főút Keszthelyt elkerülő új szakaszának kivitelezési munkálatai. A tervek szerint az elkerülő út ebben az évben elkészül. A beruházás mintegy 4,9 milliárd forintba kerül, a pénzügyi háttér döntő részét az Európai Unió biztosítja – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

Folyamatban van a 71. számú főút Keszthelyt elkerülő szakaszának építése. Az összesen 5,75 kilométer hosszúra tervezett elkerülő út új nyomvonalon épül meg kétszer egy sávon.

„A beruházás elkészülte után Keszthely városa mentesülhet a 71. számú főút tranzitforgalma alól, hiszen a Hévíz, Zalaegerszeg és az M7 autópálya irányába haladó személy- és teherforgalom a településen kívül halad majd el – mondta Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője. A város élhetőbbé válik, a közlekedők gyorsabban és biztonságosabban érhetik el többek között az autópályát” – tette hozzá a szakember.

A kivitelezési munkálatok a megszokott téli leállás után március közepén ismét elindultak, és folytatódnak a régészeti feltárások is. Az elkerülő út építésének munkálatait a tervek szerint 2011 második felében fejezné be a beruházó NIF Zrt. által közbeszerzési pályázaton kiválasztott EuroAszfalt–A-Híd Keszthely Konzorcium. A beruházás ideje alatt a műszaki átadás határidejének módosítása szükségessé vált, mert nehézségek adódtak a humuszoláskor nagy számban előkerült régészeti leletek mentése és a területszerzés során, valamint a rendkívül csapadékos időjárás is hátráltatta a munkát. A kivitelezési munkálatok a szerződésnek megfelelően 2009 szeptemberében megkezdődtek, jelenleg a közműépítések és -kiváltások zárulnak le.

A projekt az Európai Unió támogatásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával. A támogatás összege csaknem bruttó 4,9 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig uniós támogatás.