Előkészületben a 86-os főút felújítása

Folyik a 86-os főút Zalalövő és Szombathely közötti szakasza megújításának előkészítése: a tervek szerint felújítják és helyenként szélesítik az útpálya burkolatát, valamint két elkerülő út épül a több mint 50 kilométer hosszú útszakaszon. A beruházások előkészületei várhatóan 2013-ra fejeződnek be. A beruházás előkészítését nagyobb részben az Európai Unió finanszírozza.

Készülnek a 86. számú főút Balogunyom, Egyházasrádóc, Nádasd és Zalalövő elkerülő szakaszainak megépítéséhez, továbbá a meglévő nyomvonalon levő szakaszakon a burkolat korszerűsítéséhez szükséges tervek. Egyes szakaszokon előkészületben van a megvalósíthatósági tanulmány, az örökségvédelmi hatásvizsgálat, a környezeti hatástanulmány, illetve hatásvizsgálat, az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése.
A Szombathely és Egyházasrádóc közötti szakasz környezetvédelmi engedélyéhez szükséges terveket a VIBROCOMP Kft., míg a megvalósíthatósági tanulmányt a FŐMTERV Zrt. készíti. Az környezetvédelmi engedélyhez szükséges előzetes vizsgálati dokumentáció tervei elkészültek és jelenleg elbírálás alatt vannak.

A tervek szerint a pályafelújítás során több helyen is előzési sávokat építenek ki, azaz kétszer két sávosra bővíthetik az utat. A Körmend–Szombathely szakaszon a tervek szerint vadvédő kerítést is létesítenek. Az elkerülő utak tervezésénél a mezőgazdasági utak csatlakozásait is figyelembe veszik.

A Nádasd és Zalalövő elkerülő szakaszok engedélyezési és kiviteli terveinek készítése folyik, ez a munka 2011 végére elkészülhet. A Nádasdot tehermentesítő út tervezője a Pannonway Építő Kft., a Zalalövőt elkerülő szakasz tervezője pedig az ÚT-TESZT Tervező Mérnöki és Szolgáltató Kft. lett. 

Más szakaszokon már folyik a kivitelezéshez szükséges területek megszerzése, valamint az érintett szántók és erdőterületek művelésből történő kivonása, s elkészült az engedélyezési tervdokumentáció is. A Vas és Zala megye határa és Egyházasrádóc közötti szakasz esetében a 86. számú főút korszerűsítésére a jogerős építési engedélyek, a közműengedélyek és a kiviteli tervek is rendelkezésre állnak. A tervezésben, illetve a nyomvonalak kialakításában a szabályszerű közbeszerzéssel kiválasztott UNITEF Szalamandra Kft., az Utiber Kft, valamint Vianovaplan Kft. vett részt. Az előkészítési szakasz várhatóan 2013-ra zárul le.

„A beruházással a térség forgalmi helyzete számottevően javul, gyorsabb és biztonságosabb lesz a közlekedés a nagy forgalmú 86-os főúton, a– mondta Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője.

„Az elkerülő szakaszok megépítésével több település is megszabadul a jelentős átmenő forgalomtól” –– tette hozzá a szakember. Emellett a térség tőkevonzó képessége is javul, ami sokat segíthet a munkanélküliség enyhítésében.

A beruházások előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 4,1 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.