Gyorsabban és biztonságosabban Komárom-Esztergom megyében

A 13. számú főút felújításával javulnak a közlekedés feltételei Kisbér és Komárom között. Jelenleg a beruházás előkészületi munkálatait végzik. Az előkészítés költségvetése 357 millió forint, a finanszírozást jelentős részben az Európai Unió állja – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

A 13. számú főút Kisbér és Komárom irányából biztosítja a személy-, illetve a teherforgalom M1 autópályával való kapcsolatát. A Komárom és Komárno között tervezett új interregionális közúti Duna-híd megvalósulása esetén ez a főút biztosítja majd a híd és az M1 autópálya közötti kapcsolatot is. A felújítani tervezett útszakasz hossza 25,1 kilométer, a főút 3,72 és 28,862 kilométerszelvénye között. A munkálatok keretében szélesítik a burkolatot és a padkát is, valamint rendezik a víz elvezetését, megerősítik, illetve felújítják az érintett hidakat.

Jelenleg a korszerűsítési munkálatok előkészítése folyik: az örökségvédelmi hatásvizsgálat és az engedélyezési tervdokumentáció elkészült, az építési engedély rendelkezésre áll, jogerősítése folyamatban van. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének előkészületei folynak, a közműengedélyek megszerzése ugyancsak előkészületben van. Környezeti hatástanulmány, illetve hatásvizsgálat elkészítésének szükségessége egyelőre nem vetődött fel. A régészeti terv a területszerzési folyamat végén készül, a feltárás pedig a területszerzés adott szakaszon történő lezárása után indítható. A kiviteli tervek készítését a RODEN Mérnöki Iroda Kft. végzi. Az útszakasz korszerűsítésének előkészületei a tervek szerint 2012 második negyedévében fejeződnek be, a kiviteli munkálatok pedig várhatóan 2013 novemberében zárulnak le.

„A felújítást követően nagyobb teherbírású, jobb minőségű úton közlekedhetnek majd a járművek – mondta Loppert Dániel, a beruházó NIF Zrt. kommunikációs vezetője.  A korszerűsítés gyorsabb és biztonságosabb közlekedést, a környezetszennyezés csökkenését eredményezheti”– tette hozzá a szakember.

A beruházás előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 357 millió forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.