Fél éven belül befejeződik a 72-es út felújítása

A tervek szerint halad a 72-es főút korszerűsítése. A munkálatok nyolcvan százaléka már elkészült, a 8-as számú főúthoz kapcsolódó külön szintű csomópont műszaki átadása december közepén zárult le – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. A beruházás finanszírozása az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Várhatóan 2011 közepétől gyorsabban és biztonságosabban lehet közlekedni a 72. számú főúton Balatonfűzfő és a 8. számú országos főút között. A rekonstrukciós munkálatok nyolcvan százalékával már végzett a kivitelező. A korszerűsítés során új, nagyobb teherbírású burkolatot kap az útpálya. Az óránként 90 kilométeres sebességre tervezett útszakaszt a 11,5 tonna tengelyterhelésű járművek közlekedésére is alkalmassá teszik, több szakaszon pedig kapaszkodó sávokat alakítanak ki – ezek már el is készültek.

Az útfelújítás során érintett Litér település határán a forgalmi sáv elhúzásával lassító szakasz épül fényvisszaverő jelzések alkalmazásával, amihez átépítik a közvilágítást is. A település belterületén szintbeli csomópontokat, forgalomcsillapító szigeteket és új gyalogos-átkelőhelyeket is kiépítenek.

A felújított útszakasz külön szintű csomóponttal csatlakozik a 8. számú főúthoz, ahol a további szakaszokon a burkolatmegerősítési munkák előkészületei folynak. A 8–72. számú főutak átépített csomópontját 2010 szeptembere óta már használhatják a közlekedők.

„A térségben élőknek már nem kell sokáig várniuk arra, hogy gyorsabbá és biztonságosabbá váljon a közúti kapcsolat a Balaton és a nagy forgalmú 8-as főút között” – mondta Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője. A szakember szólt arról is, hogy a felújítás után a helyben lakók és az átutazók lényegesen kényelmesebb körülmények között közlekedhetnek a 72. számú főúton.

A beruházás kivitelezője a Magyar Aszfalt Kft. A projekt az Európai Unió támogatásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával. A támogatás összege bruttó 1,45 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig uniós támogatás.