JELENTÉS AZ M43 AUTÓPÁLYA SZEGED – MAKÓ KÖZÖTTI SZAKASZ KIVITELEZÉSÉNEK 2010. SZEPTEMBERI HELYZETÉRŐL

Hamarosan birtokba vehetik az autósok az M43 autópályát: várhatóan októberben főútként ideiglenesen forgalomba helyezik az első szakaszt a 47-es úti csomóponttal bezáróan, illetve a Makót elkerülő visszakötést.

Az épülő M43 autópálya I. szakasza augusztus hónapban elkészült, szeptemberben pedig a műszaki átadás-átvétel is befejeződött. A szakaszt várhatóan októberben főútként helyezik ideiglenesen forgalomba.

Az M43 II. szakaszán a Móra Ferenc híd mederhídjának bal parti hídágán elkészült a parti zárózöm, mely összekapcsolja a hídágat az állványon megépített hídvéggel, és egyben a mederhidat a bal ártéri híddal. A bal parti hídágon elkészült a meder feletti zárózömöt megelőző elem is. A jobb parti hídágon szintén elkészült a part felőli zárás, és a hó végéig elkészül a zárózömöt megelőző meder feletti elem is. A következő lépés ezután a meder feletti zárózöm megépítése, vagyis ekkor zár össze a meder felett a híd. A szegélyépítés megkezdéséhez a már hozzáférhető részeken elkészült a pályalemez szigetelése a szegélyek alatt, valamint folytatódott az acélszerkezet festése. A jobb parti ártéri hídon elkészültek a szegélyek, befejeződött a festés és a teljes pályalemez szigetelése, hamarosan pedig elkészül a szigetelést védő öntött aszfalt is a teljes felületen. A bal parti ártéri hídon hamarosan befejeződik a szegélyépítés és a külső festés.

A kishidak közül két műtárgy (a H3-H10 és H5 jelű hidak) elkészült, a többi hídon folytatódtak a befejező munkák, például a rézsűburkolások, surrantók építése, aszfaltozás, korlátok építése.

A II. szakasz útépítési munkálatai a kezdő szelvénytől a 47-es úti csomópontig koronaélen belül teljes körűen befejeződtek, elkészült a 47-es számú útnál az ideiglenes végcsomópont kialakítása is. Az érintett szakaszt októberben helyezik ideiglenesen forgalomba.

A 47-es út utáni területen szeptemberben a beton burkolat alaprétegének építése, és annak előkészítő munkálatai zajlottak, a Tisza-híd utáni területen pedig már az aszfalt kötőréteg is megépült. Folyamatosak ezen kívül az átalakító földmunkák és befejező munkák. A hónap során az üzemi hírközlési hálózat alépítményének kivitelezése és a vadvédő kerítés építése megfelelő ütemben zajlott, a vízépítési munkák hamarosan befejeződnek.

Az M43 III. szakaszán augusztusban gyors ütemben épült az autópálya burkolata: elkészült a pályaszerkezet alaprétege, valamint a beton alap- és aszfaltrétegek, a kopóréteg készítése pedig hamarosan befejeződik. A hidakon jelenleg a szigetelés védőrétegek készülnek, a munkálatok hamarosan befejeződnek. A hónap során folyamatosak voltak a vízépítési munkák is (surrantók építése, árokburkolás készítése). Az üzemi hírközlés alépítményi munkái elkészültek, a kivitelező a felépítményi munkákat végzi. Folyamatban van ezen kívül burkolati jelek festése és a védőkerítés készítése, illetve megkezdődött a növénytelepítés előkészítése is.

A Makót elkerülő szakasz augusztus hónapban elkészült, szeptemberben pedig a műszaki átadás-átvétel is befejeződött. A lekötést várhatóan októberben helyezik ideiglenesen forgalomba.
 

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.