Folyamatban a 72-es út felújítása

Halad a kivitelező a 72-es főút korszerűsítési munkálataival. A beruházás során új, nagyobb teherbírású burkolatot kap az útpálya. A főút egyes szakaszain kapaszkodó sávokat is kialakítanak. A beruházás finanszírozásához az Európai Unió is hozzájárul.

Várhatóan 2011 közepétől gyorsabban és biztonságosabban lehet közlekedni a 72. számú főúton Balatonfűzfő és a 8. számú országos főút között. Befejeződnek ugyanis a burkolatmegerősítési munkák, amelyek nyomán az úton 11,5 tonna tengelyterhelésű járművek is közlekedhetnek. A beruházás során az óránként 90 kilométeres sebességre tervezett útszakaszon több kapaszkodósávot is kialakítanak.

Az eredeti véghatáridő 2010. október 18. lett volna, azonban több szakaszon az út területén előre nem jelölt közművek kerültek elő, melyek kiváltása szükséges az útépítéshez. Mivel közel 500 m hosszon történő optikai kábel és 300 m hosszon történő ivóvízvezeték kiváltáshoz kiegészítő közbeszerzést kell lefolytatni, ez jelentős időigénnyel jár, így a véghatáridő 2011. június 30-ra módosul. A kiváltásokkal nem akadályozott szakaszok útpályája októberben elkészül, azonban az építéssel érintett szakaszokon a téli időszakban fokozott figyelmet kérünk a közlekedőktől.

Az útpályán kívüli részek 2011. év első felében készülhetnek el teljes körűen.

Az útrekonstrukció során érintett Litér település határán a forgalmi sáv elhúzásával lassító szakasz épül fényvisszaverő jelzések alkalmazásával, amihez átépítik a közvilágítást is. A település belterületén szintbeli csomópontokat, forgalomcsillapító szigeteket és új gyalogos-átkelőhelyeket is kiépítenek.

A felújított útszakasz az ugyancsak készülő – és a tervek szerint idén ősszel el is készülő – külön szintű csomópont révén csatlakozik a 8. számú főúthoz, ahol egyébként ugyancsak burkolatmegerősítési munkák folynak.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. szabályszerű közbeszerzési pályázaton választotta ki a kivitelező Magyar Aszfalt Kft.-t. A projekt az Európai Unió támogatásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával. A támogatás összege bruttó 1,45 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig uniós támogatás.