Elkerüli Szegedet az 5-ös főút

Teljessé válik az 5-ös út Szegedet nyugatról elkerülő szakasza, november végére befejeződik ugyanis a még hiányzó 1,3 kilométeres út építése. A hozzávetőleg 2,3 milliárd forintból elkészülő útszakaszon 2010. december közepén indulhat meg a forgalom.

A tervek szerint épül meg az 5-ös főút Szegedet nyugatról elkerülő szakaszának még hiányzó 1,3 kilométere. A kivitelezés így november 10-ig befejeződik, s ekkor kezdődik a műszaki átadás folyamata is.  A közlekedők a műszaki átadást követően várhatóan még az év végi ünnepek előtt birtokba vehetik az elkerülő út eddig még hiányzó szakaszát.
Az elkerülő út építésének III. ütemében megépülő szakasz az 5. számú főút 164-es kilométerénél lévő körforgalmi csomóponttól Szeged-Kiskundorozsmáig tart. A kétszer egy sávos elkerülő felüljáróval keresztezi a Cegléd–Szeged vasútvonalat, és bekötőút vezet róla a logisztikai központhoz. A terveknek megfelelően kétsávos körforgalmi csomópont épült az útszakaszon, amelyhez szerviz- és kerékpárút is tartozik. A környezetvédelmi beruházások keretében 95 fát, csaknem 2200 cserjét telepítettek és több mint 44 ezer négyzetmétert füvesítettek.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. közbeszerzési pályázaton választotta ki a kivitelező HSZ Konzorciumot. A konzorcium vezetője a Hídépítő Zrt., tagja az április 29. óta csődeljárás alatt lévő SZEVIÉP Szerkezet- és Vízépítő Zrt. A SZEVIÉP kötelezettségeit a konzorciumot vezető társaság vállalta át, így határidőre el tud készülni az útszakasz.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósul meg a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként. A támogatás összege csaknem bruttó 2,3 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig uniós támogatás.