Még idén elkészül a 4-es főút Kisújszállást elkerülő szakasza

A 4-es főút hamarosan elkerüli Kisújszállást, bár a kivitelezés az esőzések miatt pár hónapos csúszásban van. A több mint 11 kilométeres új szakasz kétszer egysávos lesz, és később autópályává bővíthető.

Balesetek, zaj és légszennyezés: ez jellemzi azokat a városokat, amelyeken még keresztülhalad a 4-es főút. Kisújszállás lakóinak azonban hamarosan már nem kell elviselniük mindezt, folyik ugyanis a várost északról elkerülő útszakasz építése.

A szerződés szerint 2010. augusztus 31. volt a befejezés határideje, a kivitelező azonban a rendkívüli időjárási viszonyokra való hivatkozással a határidő módosítását kezdeményezte. A kivitelező PT Kisújszállás Konzorcium nyilatkozata alapján várhatóan 2010. decemberében elkészül az elkerülő út.  Ezt követően helyezik forgalomba az új útszakaszt a Nemzeti Közlekedési Hatóság eljárása során.

„Naponta 15 ezer jármű közlekedik a fővárost az ukrán határral és Észak-Erdéllyel összekötő 4-es főútnak ezen a szakaszán, az új útpálya átadásával a várakozások szerint csökken a súlyos közlekedési balesetek száma is a térségben” – mondja Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője. Emellett az elkerülő út megépítésével és átadásával várhatóan jelentősen gyorsul a közlekedés a forgalmas útszakaszon.

A hamarosan elkészülő út a később megépíteni tervezett M4-es autópálya bal oldali pályarésze, melyet figyelembe vettek a tervezés és építés során. Ennek megfelelően épült a két MÁV vasútvonal feletti híd, továbbá a mezőgazdasági forgalmat a pálya felett átvezető híd is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 6,3 milliárd forintból valósul meg, ennek 85 százalékát az unió finanszírozza.