Közlemény a 72. számú főút korszerűsítésével összefüggő zaj- és környezetvédelemmel kapcsolatban

A megjelent téves információk hatására a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., mint a 72. számú főút fejlesztéséért felelős beruházó, az alábbiakban tájékoztatja a sajtó képviselőit, valamint a tisztelt lakosságot a kapcsolódó tényekről.

A NIF Zrt. 2008. évben írta ki terveztetésre a 72. számú főút 11,5 tonnás megerősítésének terveztetését, mely dokumentációt a közbeszerzési eljárás nyertese a Partner Kft. készített el. Ez a dokumentáció környezetvédelmi munkarészt is magában foglalt, mely a zaj-, levegőszennyezésre is kitért a hatályos szabályozás alapján.

A 72. sz. főút 11,5 tonnás megerősítése 0+600-6+500 km sz. közötti szakaszára a Nemzeti Közlekedési Hatóság 3397/65/2008 számon 2008. december 3-án adta ki az építési engedélyt, mely 2009. évben jogerőre emelkedett.
Az építési engedélyhez a KDT. Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakhatóságként hozzájárult, a zajvédelemmel kapcsolatosan a következő előírások mellett:
„A környezetveszélyeztetés, illetve a környezetkárosítás lehetőségének kizárására a forgalomba helyezés feltételeként a zajvédelmi követelmények teljesülését igazolni kell, melynek formája a műszeres mérés alapján készült szakvélemény. A mérési jegyzőkönyv benyújtását a 284/2007. (X.29.) Korm. rendelet 3. (3) bekezdése alapján a 2.03 és a 2.04 pontban írtuk elő.”

A kivitelezési közbeszerzés kiírásakor a beruházó NIF Zrt. a nyertes vállalkozónak az építési engedélyben foglaltak szerint előírta zaj- és levegőszennyezettségi mérések készítését olyan, erre jogosultsággal és műszerekkel rendelkező céggel, mely mérést a hatályos jogszabályok és szabványok alapján képes elvégezni és ennek eredményét a hatóság elfogadja.
Az úgynevezett „nulla állapot” mérése (a munkák megkezdése előtti állapot) a munkaterület átadása után 2010.05.07-05.08 között megtörtént 2 kijelölt, jellemző helyen Litér község belterületén (Dózsa Gy. u. 1., Árpád u. 59.), ennek jegyzőkönyve jelenleg is megtalálható Litér község honlapján.

Az építési engedély előírásai szerint a következő mérésnek a beruházás elkészülte után a forgalombahelyezés feltételeként kell elkészülnie.

A mérések elkészülte után két lehetőség van:

1. A második mérésben foglalt értékek túllépik az előző mérés értékeit és a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendeletben foglalt határértéket
A Zöldhatóság kötelezi a beruházó NIF Zrt.-t zajvédő létesítmények építésére, ezután megtörténik a beavatkozás pontos behatárolása és a műszaki tartalom megtervezése és egyeztetése. Ez alapján a NIF Zrt. a beavatkozást megvalósítja.

2. A második mérésben foglalt értékek nem lépik túl az előző mérés értékeit
A Zöldhatóság elfogadja a méréseket és hozzájárul a forgalombahelyezéshez.
A jegyzőkönyvekben szereplő értékekre a NIF Zrt.-nek nincs ráhatása és a Zöldhatóság előírásait feltétel nélkül be kell tartania.

A NIF Zrt. a beruházás megépítése során mindent megtesz annak érdekében, hogy az engedélyekben foglalt előírások és a jóváhagyott tervek szerint készüljön el az út felújítása a helyi lakosok könnyebb és biztonságosabb közlekedése és élete érdekében.