Gyorsul a 21-es út közlekedése

Az M3-as autópályától Salgótarjánig tartó szakaszán kétszer két sávos lesz a 21-es út. Az összesen mintegy 47 kilométert érintő fejlesztés előkészületei folyamatban vannak. Amennyiben minden a terveknek megfelelően alakul, a közlekedők 2015 őszén vehetik birtokba a felújított és lényegesen biztonságosabb útszakaszokat.

A 21. számú főút jelenti a közúti kapcsolatot Nógrád megye és székhelye, Salgótarján számára az M3 autópályával, az ország nagyvárosaival, illetve a többi régióval. A vasúti összeköttetés az utóbbi időszakban erősen veszített szerepéből, valamint a végbement gazdasági-társadalmi változások miatt a jelentősen megnövekedett személy- és teherszállítás átterelődött a közútra.

Felerősödött a munkavállalók ingázása, a reggeli és délutáni időszakban forgalmi csúcsok alakulnak ki. Ez nagymértékben megnövelte a balesetveszélyt. Mindez indokolttá teszi a főút korszerűsítését és forgalmi áteresztőképességének bővítését. A tervek szerint 2015 őszéig kétszer két sávosra bővül a 21. számú főút gyakorlatilag az M3 autópályától Salgótarjánig.

A tervezett két sáv jellemzően a jelenlegi útpálya bal oldalán épül meg. A munkálatok során a meglévő útpályát átépítik, ez képezi majdan a kétszer két sávos út jobb pályáját. Az építendő keresztmetszet osztott pályás lesz, középen zöld elválasztó sávval.
A főút korszerűsítése több stádiumban történik, a munkálatok jelenleg is folynak a 7,85 és a 9,75, valamint a 15,05 és a 17,05 kilométerszelvények közötti útszakaszokon. A főút további Heves megyei, valamint a Salgótarjánig tartó Nógrád megyei szakaszait érintő beruházások előkészítése folyamatban van. Az előkészítési szakasz bruttó támogatási összege 3 629 124 607 forint, a finanszírozás aránya 100 százalék, az előkészítést az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) keretén belül a Közlekedés Operatív Programból (KÖZOP) finanszírozzák.

Az érintett útszakaszok korszerűsítésének és bővítésének tervezését az Utiber Kft. végzi. Az örökségvédelmi hatásvizsgálatok elkészültek, a megvalósíthatósági tanulmányok külön-külön elkészültek, az összevont tanulmány előkészítés alatt áll, a jogerős hatósági engedélyek kiadása folyamatban van.

A felújítási és bővítési munkálatok során érintett útszakaszokat jelenleg naponta átlagosan 11-12 ezer jármű használja, 15 százalékuk nehézgépjármű. Az előzetes becslések szerint a következő másfél évtizedben a főutat naponta átlagosan használó járművek száma mintegy 30 százalékkal emelkedik.