Előkészületben a 86-os főút korszerűsítése

Megújulhat a 86-os főút Zalalövő és Szombathely között: a tervek szerint két elkerülő út épül több mint 50 kilométeren, továbbá felújítják és helyenként szélesítik az útpálya burkolatát. A beruházások előkészületei várhatóan 2013-ra fejeződnek be. Az előkészítést az Európai Unió társfinanszírozása teszi lehetővé.

A 86. számú főút a tőlünk északra fekvő államok és a koperi kikötő közötti közlekedőfolyosó egyik útvonala, így a nagy kamionforgalom miatt sürgető a térségünkön áthaladó szakaszon a burkolat megerősítése, a településeket elkerülő nyomvonal egyidejű megépítésével. Az országos főút több szakaszát újítják fel jelenleg is, valamint már átadtak a forgalomnak felújított, illetve települési elkerülő szakaszokat. Jelenleg a 25,4 és 77,8 kilométerszelvények közötti szakaszokon tervezett beruházások előkészítése folyik.

Jelenleg az Egyházasrádócot, Nádasdot, illetve Zalalövőt elkerülő, valamint több új nyomvonalú szakasz megépítéséhez, továbbá a régi nyomvonalon futó szakaszakon a burkolat 11,5 tonna tengelyterhelésre való felújításához szükséges dokumentációt készítik el. A tervek szerint a pályafelújítás során több helyen is előzési sávokat építenek ki, azaz kétszer két sávosra bővíthetik az utat. Az előkészítési szakasz várhatóan 2013-ra zárul le.

Egyes szakaszokon előkészületben van a megvalósíthatósági tanulmány, az örökségvédelmi hatásvizsgálat, a környezeti hatástanulmány, illetve hatásvizsgálat, az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése. Más szakaszokon már folyik a kivitelezéshez szükséges területek megszerzése, valamint az érintett szántók és erdőterületek művelésből történő kivonása, s elkészült az engedélyezési tervdokumentáció. A jogerős építési engedélyek, a közműengedélyek és a kiviteli tervek is rendelkezésre állnak. A tervezésben, illetve a nyomvonalak kialakításában a szabályszerű közbeszerzéssel kiválasztott UNITEF Szalamandra Kft., az Utiber Kft, valamint Vianovaplan Kft. vett részt.

„A beruházással a térség helyzete várhatóan számottevően javul a munkahelyteremtő beruházásokért folyó versenyben” – mondja Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője.

A felújítandó, illetve a megépítendő útszakasz jelentős részén a tervek szerint vadvédő kerítést is építenek. Az elkerülő utak tervezésénél a mezőgazdasági utak hálózatba történő illeszkedését is figyelembe veszik.

A beruházások előkészítésére a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 4,1 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.