Új utakon Ukrajnába

Két ütemben, több szakaszon folynak a magyar-ukrán határra vezető 41-es főút rekonstrukciós munkálatai. A tervek szerint a beruházás első és második üteme során kiszélesített és új burkolattal ellátott szakaszokat a harmadik negyedév végétől használhatják a közlekedők.

A 41-es főút Nyíregyházát köti össze a beregsurányi magyar-ukrán nemzetközi határátkelőhellyel, így a beregi – a Tisza által elzárt – térséget kapcsolja be az országos vérkeringésbe. A felújítási munkálatok keretében az óránként 90 kilométeres sebességre tervezett 2×1 sávos elsőrendű főút burkolatát 11,5 tonnás tengelyterhelésre való megerősítését és kiszélesítését végzik el Vásárosnamény és Beregsurány közötti külterületi szakaszain két ütemben.
A beruházás első ütemében a nem engedélyköteles szakaszokat újítják fel. Négy hosszabb szakaszon összesen 10,5 kilométer hosszon épül át az út, valamint hat kishidat is kiszélesítenek. A beruházás első ütemében érintett útszakaszokat a tervek szerint a harmadik negyedév végén adják át a forgalomnak.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) pályázaton választotta ki a kivitelező az EK Vásárosnamény Konzorciumot. A kivitelezés szerződéses összege 979 729 818 forint + áfa.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az ISPA/Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás aránya 100 százalék, ebből 50 százalék hazai forrás, 50 százalék pedig európai uniós támogatás.

A 41-es út rekonstrukciójának második ütemében az engedélyköteles szakaszok felújítási munkálatait végzik. A második ütemben Vásárosnamény és Beregsurány között két hosszabb és négy rövid külterületi szakaszon épül át az út összesen 2,6 kilométeren. Szélesítik az útpályát, valamint megerősítik az útburkolatot úgy, hogy 11,5 tonnás tengelyterhelésű járműveket is elbírjon. Az érintett települések lakott területének határán 5 forgalomcsillapító sziget épül. A felújított útszakaszokat a tervek szerint ugyancsak a harmadik negyedévben adják át a közlekedőknek.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) nyílt pályázaton választotta ki a kivitelező Magyar Aszfalt Kft.-t. A kivitelezés szerződéses összege 238 400 000 forint + áfa.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az ISPA/Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás aránya 100 százalék, ebből 50 százalék hazai forrás, 50 százalék pedig európai uniós támogatás.