Jelentés – M43 – 2010. július

JELENTÉS AZ M43 AUTÓPÁLYA SZEGED – MAKÓ KÖZÖTTI SZAKASZ KIVITELEZÉSÉNEK 2010. JÚLIUSI HELYZETÉRŐL

A szélsőséges időjárás elmúltával gőzerővel folytatódott az M43 autópálya építése: a Tisza-hídnál az árvíz levonulása és a munkaterület rendbetétele után a kivitelezés visszatért a rendes kerékvágásba, az I. és III. szakaszon pedig előrehaladott útépítési munkálatok zajlottak.


Az épülő M43 autópálya I. szakaszán július hónapban már a befejező útépítési munkálatok zajlottak: a burkolat kötőréteg szinten a szakasz végszelvényéig készen van, a kopóréteg pedig a 8+600-as kilométerszelvényig készült el. Folyamatosak voltak a vízépítési munkálatok (például surrantók, keresztcsatornák és vízelvezető árkok kialakítása), illetve a szalagkorlátok építése.

Az elmúlt hónapban betonnal és egyéb alépítményekkel rázártak a B6 jelű hídra, ahol elkészültek a szegélyek, a pályalemez-szigetelés és az öntött aszfalt is.

Az M43 autópálya II. szakaszán a két hónapos árvíz levonulása után a Tisza-hídon a munkaterület rendbetételével és az áramellátás biztosításával folytatódtak a munkálatok. Ezt követően folytatódhatott a mederhíd építése: a bal parton a 13. elemek pályalemez betonozása, a jobb parton a 12. elemek alsó lemezének betonozása zajlott. A jobb parti ártéri hídon folytatódott a szegélyépítés, valamint az acélszerkezetek festése. A bal parti ártéri hídon az árvíz alatt elkészült a bal oldali pályalemez, így jelenleg a jobb oldali épül.

A kishidakon a befejező munkálatokat – sóvédelmi bevonatok, rézsűburkolások, csapadékvíz elvezetések – végezték.

Az útépítési munkák során a pályaszerkezet-építés a C-12 beépítésével és az aszfaltozás előkészületeivel folyt.

Az M43 III. szakaszán, a 26+400 és 34+600 kilométerszelvények között befejeződött a kötőréteg építése, a bal pálya kopórétegének építése pedig már közel 100%-ban elkészült. A 18+400 és 26+400 kilométerszelvények között a földmunkák a C-12 alapréteg, illetve az alap és kötő aszfaltréteg építésével folytatódtak.

A hidakon befejeződtek a szerkezetépítési feladatok, és a kivitelező ismételten belekezdett a kéthalmi pihenő építésébe.


Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.