Gyorsul a délvidéki közlekedés

A közlekedők és a kaposváriak egyaránt jól járnak a Kaposfüredet elkerülő útszakasz megépítésével, gyorsul ugyanis 67-es út közlekedése, a városrész lakóinak pedig nem kell elviselni az erős átmenő forgalmat. A tervek szerint az elkerülő utat jövő év februárjában adják át a forgalomnak.

A Kaposfüred városrészt nyugatról elkerülő út a 67-es főút Kaposvár és az M7 autópálya közötti térségben megvalósuló komplex fejlesztés első eleme. Az elkerülő út megépítése nyomán az áthaladó forgalom gyorsan és a lakosság nyugalmának zavarása nélkül haladhat, s a városrész autók általi környezet- és zajszennyezése jelentősen csökken, a közlekedési idő rövidül.
A tervezett útszakasz Kaposvár irányából indul és északi irányban halad a 61-es főút felett, az északi és déli oldalon egy-egy körforgalom biztosítja a járművek elosztását a 61-es főútról, illetve felé, valamint Kaposfüred déli része felé. A 90 kilométeres óránkénti sebességre tervezett, 4,8 kilométer hosszú elkerülő szakasz 2×1 sávos aszfalt burkolatú út lesz. E 2×1 sávos útszakaszhoz kapcsolódóan megvalósul a 61-es főút 121,8 és és 122,684 kilométer közötti szakaszának 2×2 sávra szélesítése. A fejlesztés során 3 körforgalmú és egy járműosztályozós csomópontot is kiépítenek. A tervezés során a kerékpárosokra is gondoltak, az elkerülő úton kerékpársávot is kialakítanak.

A kivitelezési munkák 2009. július 13-án kezdődtek meg, jelenleg a javító- és védőréteg építési munkáinak befejezése, a hidraulikus kötésű alapréteg és aszfalt alapréteg szakaszos építése történik. A csomóponti híd befejező munkálatai zajlanak, valamint folyamatban van az aluljáró építése.

A közműkiváltási munkák jelentős része befejeződött, a kezdő szelvény környezetében zajlanak még hírközlési vezeték kiváltási munkálatok. Az idei évben a csapadékos időjárásra való tekintettel a vállalkozó a bázisütemtervhez képest elmaradásban van, a befejezési határidő azonban tartható.
A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) pályázaton választotta ki a kivitelező Magyar Aszfalt Kft.-t. A kivitelezés szerződéses összege 1 984 432 342 forint + áfa. A kivitelezési munkák szerződés szerinti befejezési határideje 2010. október 31., a forgalomnak pedig a tervek szerint 2011. februárjában adják át az elkerülő utat.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg. A támogatás aránya 100 százalék, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig európai uniós támogatás. A támogatás összege bruttó 5 364 344 890 forint.

Jelen elkerülő utat követi a jelenleg tervezési fázisban lévő Somogyaszaló, Mernye, Mernyeszentmiklós, Vadépuszta, Somogybabod települések elkerülő útjai, valamint a fennmaradó, Kaposvár és az M7 autópálya közötti szakaszok burkolatának 11,5 tonnás járműveket is elbíró szintre való megerősítése is.