Folynak az M2-es autópálya megépítésének előkészületei

Terv szerint halad az M2-es autópálya fejlesztésének előkészítése. A 2/A utat 2013-ra építhetik ki kétszer két sávban Budapest és Vác között. A projekt előkészítésére 6 milliárd forint lett előirányozva, ennek 15 százaléka hazai forrás, a többit az Európai Unió Kohéziós Alapja állja.

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. folytatja az 1997 és 1999 között megépült 2/A főút kétszer két sávos gyorsforgalmi úttá történő bővítésének előkészítését Budapest és Vác között.
A fejlesztés a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) „az ország és a régióközpontok nemzetközi közúti elérhetőségének javítása” akciótervén belül valósulhat meg. Az előkészítésre 6 milliárd forint áll rendelkezésre, ezt – amiképpen remélhetőleg később a kivitelezés költségeit is – 85 százalékban a Kohéziós Alap állja.

„Folyik a kivitelezés előkészítése – tájékoztatott Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője. – A projekt rendelkezik a szükséges környezetvédelmi és építési engedéllyel, a területszerzés folyamatban van, megelőző régészeti feltárás egy lelőhelyen szükséges. A kiviteli és tenderterv elkészítésére elindítottuk a közbeszerzési eljárást.”
„A kivitelező kiválasztására a közbeszerzési eljárás kiírása 2011 első félévére várható – mondta el a szakember. – Ideális esetben a kivitelező kiválasztása 2011 végén megtörténhet  az építési munkák pedig 2013 végére fejeződhetnek be, vagyis ekkora vehetik birtokba a közlekedők a kétszer két sávos M2-es autópályát.”

Az M2-es autópálya Budapest és Vác között 19,25 kilométer hosszon épülhet meg, 100 km/óra tervezési sebességgel, burkolt leállósávokkal, két új csomóponttal. Az érintett önkormányzatok kezdeményezésére a 2. számú főút és az M2 közötti kapcsolat biztosítása érdekében két összekötő út létesül Sződligetnél és Dunakeszinél. A fejlesztés részeként 3,3 kilométeren új nyomvonalon épülhet meg a sződligeti összekötő út, valamint 4,22 kilométeren a Dunakeszi és Göd belterületét tehermentesítő dunakeszi bekötőút.

A jelenleg részben kétszer két, részben kétszer egy sávos, különszintű csomópontokkal rendelkező 2/A út E77 jelzéssel része az európai úthálózatnak, a megépülő M2-es autópálya pedig a TEM (Trans European Motorway) hálózatnak is részét képezi majd.