Októberre megújul a 4-es út szabolcsi szakasza

Augusztus elején indul a 4-es számú főút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszainak 11,5 tonnás burkolat megerősítése és fejlesztése. Az összesen több mint 26 kilométert érintő beruházás várhatóan október elején fejeződik be, a közlekedők az utolsó negyedévben vehetik birtokba a megújult útszakaszokat.

A nyár végén folytatódik a 4-es főút szabolcsi szakaszának korszerűsítése. A munkálatok második ütemében 26,4 kilométeren erősítik meg a burkolatot. A fejlesztéssel az útpálya alkalmassá válik a nagyobb tengelyterhelésű járművek közlekedésére, biztonságosabbá és kényelmesebbé válik a közlekedés. A 4-es út Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére eső szakaszán tavaly év végére fejezték be a korszerűsítés első ütemét, az 15,4 kilométert érintett.
A második ütem az építési engedélyhez kötött munkálatokat öleli fel. A korszerűsíteni tervezett szakaszokon a 11,5 tonnás tengelyterhelés mellett szélesítik is az utat, mert a jelenlegi burkolat és korona szélesség nem mindenhol felel meg a szabvány által előírt követelményeknek. A burkolat megerősítési munkálatok egyaránt érintenek bel- és külterületi szakaszokat.
A beruházás keretében négy csomópontot építenek: Újfehértó kül- és belterületén valamint Nyírtassnál és a 4-es főútnál alakítanak ki körforgalmi csomópontokat. Emellett felújítják az újfehértói csatorna-hidat is. A beruházás során hat helyen végeznek útburkolat megerősítési és felújítási munkálatokat, és összesen 24 050 köbméter aszfalt felhasználásával kap új burkolatot az út.

Az építés kivitelezőjét, a ZEMPLÉNKŐ Keletmagyarországi Kőbányák Bányászati Kft.-t a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) pályázaton választotta ki.
A munkálatok várhatóan ősszel fejeződnek be, a forgalomba helyezés tervezett időpontja pedig 2010. utolsó negyedéve.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg. A támogatás aránya 100 százalék, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig európai uniós támogatás. A támogatás összege bruttó: 1 502 002 816 forint.