Továbbra sem épül az M3 autópálya

2010. júniusában harmadik alkalommal hirdettünk eredményt az M3 autópálya két szakaszára kiírt közbeszerzési eljárásában.

Az M3 autópálya Nyíregyháza – 49. sz. főút (234+238-268+000 km szelvények) közötti szakasz kivitelezési munkáinak elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárás során a tenderre 6 ajánlat érkezett, melyek közül kettő volt érvényes. Nyertesnek a „C-S-K-K 2009” Konzorciumot (konzorcium vezető tagja: Colas Hungária Zrt., konzorcium tagja: STRABAG Építő Zrt., KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt.,KELET-ÚT Kft.) hirdettük ki.

 

Az eredményhirdetést követően a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. újból jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (továbbikban KDB).

 

A KDB végzését megkaptuk, melynek értelmében a szerződés megkötését megtiltotta.

 

Az M3 autópálya 49. sz. főút – Vásárosnamény (268+000-279+900 km szelvények) közötti szakasza, valamint csatlakozó építményei kivitelezési munkáinak elvégzése tárgyú közbeszerzési eljárásban 8 ajánlat érkezett, melyek közül 4 volt érvényes.  Nyertesnek a PT M 3 Konzorciumot  (Konzorcium vezető tagja: Porr Építési Kft., Konzorcium tagja: Teerag-Asdag Építőipari és Kereskedelmi Kft.) hirdettük ki.
Az eredményhirdetést követően a Sedesa  S.A. nyújtott be jogorvoslati kérelmet.  A KDB a szerződés megkötését nem tiltotta meg, de Ajánlatkérő a folyamatban lévő jogorvoslati eljárásra tekintettel a szerződés megkötését felfüggesztette az érdemi határozat meghozataláig.

 

2009. szeptember 30-án közzétett ajánlati felhívással közbeszerzési eljárást indítottunk  az M3 gyorsforgalmi út Nyíregyháza –  49. sz. főút közötti szakasz (234+238 – 268+000 km ) kivitelezési munkáinak az elvégzése tárgyában.

 

A közbeszerzési eljárás első eredményhirdetésére 2010. január 22-én került sor, ezt követően két jogorvoslati eljárást indítottak az ajánlattevők az eljárást lezáró döntéssel szemben.

 

A jogorvoslati eljárást lezáró döntőbizottsági határozat tartalmának megfelelő ismételt bírálatot követően 2010. március 25-én  újból kihirdettük az eljárás eredményét, amelyet a Vegyépszer Zrt. ismételten megtámadott. A Közbeszerzési Döntőbizottság határozata alapján ismét sor került az ajánlatok  elbírálására, amelyet követően 2010. június 7-én ismét kihirdettük az eljárás eredményét. Az eljárás nyerteseként minden esetben azonosan a „C-S-K-K 2009” Konzorcium került kihirdetésre.

 

Az eljárást lezáró döntéssel szemben a Vegyépszer Zrt. ismét jogorvoslati kérelmet nyújtott be. A kérelmében megint  hivatkozik a korábban már jogerősen elbírált kérelmi elemeire, amelyeket mindössze egy új kérelmi elemmel egészített ki.  Szakmai álláspontunk szerint a pénzintézeti igazolás megfelel az ajánlati felhívás követelményeinek, vagyis a jogorvoslati kérelem egyetlen új eleme is teljességgel megalapozatlan.

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. értetlenül áll a helyzet előtt. A jelen közbeszerzési eljárás tárgya egy európai uniós forrásokból finanszírozott, nemzetgazdasági szempontból is kiemelkedő jelentőségű beruházás, amelynek megvalósítása a közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó folyamatos jogorvoslati eljárások miatt veszélybe került. Az eredetileg tervezett szerződéskötési időponthoz képest öt hónapos csúszás van,   ami várhatóan rendkívüli feszültségeket fog okozni az építés során.

 

Szakmai megítélésünk szerint a jelen közbeszerzési eljárás tapasztalataiból az a következtetés vonható le, hogy a hazai közbeszerzési szervezetrendszer nem tudja megakadályozni azokat az ajánlattevői visszaéléseket, amelyeknek  célja nyilvánvalóan csak az, hogy vesztes pozícióból a teljes projekt elindítását megakadályozzák. Társaságunk levélben fordult a Közbeszerzések Tanácsa Elnökéhez, közreműködését kérve,  hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság ideiglenes intézkedése folytán ellehetetlenült  szerződéskötésre mihamarabb sor kerülhessen, illetve a jövőben hasonló helyzetek ne alakulhassanak ki.

 

A feljeményekről a továbbiakban is közlemény útján tájékoztatjuk a lakosságot.

 

 

Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető