Pert nyert a NIF – Most került pont a 2006-ban meghirdetett M7 autópálya tender végére

Jogerőre emelkedett a Fővárosi Bíróság ítélete, miszerint az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (továbbiakban NIF Zrt.) helyesen járt el, amikor a PVT–M7 Konzorcium ajánlatát hirdette ki győztesnek az M7-es Balatonkeresztúr–Nagykanizsa szakasz közbeszerzésén. A NIF Zrt. döntése megalapozott volt, hiszen mind pénzügyi, mind technikai szempontból a legjobb pályázatot választotta. A NIF Zrt. most is, mint valamennyi közbeszerzési eljárás esetében a legnagyobb figyelmet a műszaki szempontokra, a biztonság betartására és a megfelelően kialakított ajánlati árra helyezte.

2006-ban a Balatonkeresztúr – Nagykanizsa autópálya szakasz építésének közbeszerzési eljárásában a legalacsonyabb, érvényes ajánlatot adó, Porr–Viadom–Terrag–Asdag alkotta PVT–M7 Konzorciumot hirdettük ki győztesnek. A NIF Zrt. több ajánlatot is érvénytelennek nyilvánított az eljárás folyamán. Az érvénytelen ajánlatot tevők megtámadták a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, amely – egy kivételével – az összes beadványt elutasította. A Közbeszerzési Döntőbizottság ajánlatkérőt elmarasztaló határozatával szemben a NIF Zrt. a Fővárosi Bírósághoz fordult keresettel.

A perben a NIF Zrt. azon az állásponton volt, hogy az általa korábban érvénytelennek nyilvánított ajánlatok műszakilag nem voltak megfelelőek.

A Fővárosi Bíróság független igazságügyi műszaki szakértő véleményét kérte. A szakértő véleménye szerint az érvénytelennek nyilvánított ajánlat nem volt sem kellően átgondolt, sem kidolgozott. A szakértő véleménye azt is alátámasztotta, hogy a NIF Zrt. által érvénytelennek nyilvánított pályázat az Ajánlattételi Dokumentációban hivatkozott műszaki előírásokba ütközik.

Megnyugtató, hogy végre befejeződnek azon  – gerjesztett – viták,  amelyek középpontjában az állt, hogy a NIF Zrt. nem megfelelően bonyolította le az eljárást.   A Fővárosi Bíróság a peres felek nyilatkozatai, a becsatolt okiratok s a fentiekben röviden összegzett szakvélemény  alapján hozta meg ítéletét, megerősítve azt, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek a szóban forgó ajánlat érvénytelenségével kapcsolatos álláspontja mind jogi, mind műszaki szempontból is megalapozott volt.

Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető