JELENTÉS – ETCS2 VONATBEFOLYÁSOLÓ RENDSZER

JELENTÉS AZ ETCS2 VONATBEFOLYÁSOLÓ RENDSZERRŐL, BIZTOSÍTÓBERENDEZÉSI MUNKÁKRÓL ÉS VILLAMOSÍTÁSRÓL

Szószedet:

ETCS 2 vonatbefolyásoló rendszer – jelenleg a különböző országok különféle vonatbefolyásoló berendezést használnak, melyek egymással nem kompatibilisek, e miatt a határon mozdonyt és/vagy személyzetet kell cserélni. Az ETCS (Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer) telepítésével lehetőség nyílik e hátrány kiküszöbölésére. Az ETCS-nek 3 szintje létezik, amik közül Magyarország a 2-es szint telepítését célozta meg (ETCS 2).

Biztosítóberendezés – a berendezés fő feladata, hogy biztosítsa a vasúti közlekedésben résztvevők személyi és vagyoni biztonságát, mind a vágányokon, mind a szintbeli közúti átjárókban.

Villamosítás – a fejlesztés végrehajtásával kiépítésre kerül a vágányok feletti villamos felsővezeték, így az adott vasútvonal alkalmassá válik a villanymozdonyok közlekedésére, megteremtve ezzel a környezetbarát vasúti villamosvontatás lehetőségét.


Bajánsenye – Boba villamosítás:

A vasútvillamosítás az Ukk-Boba vonalszakasz elkészültével lassan a végéhez közeledik. A szükséges villamos próbák előkészítése folyik mind a Zalaegerszeg-Dél vontatási transzformátor állomáson, mind a nagyvasúti felsővezetéki rendszeren. Járulékos munkaként többek között a nem vasúti hírközlési rendszerek védelmi munkálatai folynak, amelyek megléte a villamos feszültség alá helyezés egyik feltétele. A vontatási üzem felvétele 2010. augusztus 20-ra várható.

 

 

Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
06 20 922 2308