Van új a föld alatt! – Az elmúlt 10 év leggazdagabb leletanyaga került napvilágra az M0 útgyűrű kibővülő, és újonnan épülő szakaszainak köszönhetően

Az Aquincumi Múzeumban 2010. április 16-án 10 órakor időszaki kiállítás nyílik abból a hatalmas leletanyagból, melyet a Budapesti Történeti Múzeum régészei találtak Szigetszentmiklóstól, a Duna partjától Gyál határáig terjedő mintegy 7 hektár nagyságú területen végzett feltárások során.

Az M0 útgyűrű fejlesztési beruházásának köszönhetően 2008 októberétől 2009 végéig megközelítőleg 4500 objektumot tártak fel a különböző korszakokból, az őskortól a középkor végéig: III-V. századi temetőt és települést, Árpád-kori falurészletet, avar kori temető sírjait, szkíta kori temetkezési helyeket, honfoglalás kori temetőt, korabronzkori harangedényeket.

A feltárt leletek megismertetnek minket elődeink eszközeivel, és képet kapunk szokásaikról, hagyományaikról. A kiállítás külön érdekessége az az egészben kiemelt szkíta, kettős csontvázas sír, amely eredeti állapotában tekinthető meg a most nyíló kiállításon (képet mellékelünk).

A kiállítás 2010. április 16-tól 2011. március 31-ig várja a látogatókat.

Kapcsolódó multimédia

Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
06 20 922 2308