SAJTÓKÖZLEMÉNY – IDEIGLENESEN FORGALOMBA HELYEZTÉK AZ M43 AUTÓPÁLYA ELSŐ SZAKASZRÉSZÉT

„Az M43 autópálya első szakaszrészének ideiglenes forgalomba helyezésével Szeged városában mától jelentős mértékben csökken a tranzitforgalom okozta terhelés és a környezetszennyezés” – mondta Galuska János, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) beruházási igazgatója a mai szakaszátadási ünnepségen, melynek keretein belül egy szimbolikus szalagátvágással ideiglenesen forgalomba helyezték az M43 autópálya első szakaszát.

Bár az M43 autópálya teljes, Szeged-Makó közötti közel 32 km-es vonala csak 2010 szeptemberében kerül átadásra, az első, több mint négy kilométeres szakasz ideiglenes forgalomba helyezésével már érzékelhetővé válik a beruházás pozitív hatása” – fogalmazott Galuska János a NIF Zrt. beruházási igazgatója.  Az igazgató beszédében hozzátette: az M43 autópálya Szeged-Makó közötti szakasz elkészültével korszerű, magas színvonalú autópálya valósul meg, amely gyorsabb, biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé a térségben. Az új gyorsforgalmi út biztosítja a tranzitforgalom egy részének levezetését, így csökkenti a Szegeden és a környező településeken áthaladó forgalmat valamint a környezetszennyezést, mindemellett lakhatóbbá, élhetőbbé teszi a 43. számú főúttal érintett településeket és a régiót. 

Az M43 autópálya teljes Szeged-Makó közötti szakaszának szerződéses véghatárideje 2010. augusztus 31., ám a NIF Zrt. figyelemmel a szegedi polgárok érdekeire az autópálya 5. sz. főút és a 4519-es jelű összekötő út (Csongrádi út) között elkészülő szakaszát és a Csongrádi úti csomópontot ideiglenes forgalomtechnikai megoldásokkal a mai napon átadta a forgalomnak.

Az érintett szakasz jelenleg is kivitelezési terület, melyet főútként helyeznek ideiglenesen forgalomba, ahol 90 km/h-nál nagyobb sebességgel, illetve 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművel nem lehet közlekedni.


A beruházás az Európai Unió támogatásával valósul meg.


Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
06 20 922 2308

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.