Sajtóközlemény – Az M-0 déli ág II. Konzorcium végezheti az M0 útgyűrű déli szektorának M6 autópálya és 51. számú főút közötti szakasz bővítését

Az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Közbeszerzési Döntőbizottság 2009. december 8-án kelt határozatának megfelelően, 2009. december 23-án hirdetett ismételten eredményt az M0 útgyűrű déli szektorának M6 autópálya és 51. sz. főút közötti szakasz bővítésére kiírt közbeszerzési eljárásban.

Az M0 útgyűrű déli szektorának M6 autópálya és 51. sz. főút közötti szakasz bővítésére kiírt közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő 2009. augusztus 19-én a Porr Építési Kft.-t hirdette ki nyertesnek, majd 2009. október 26-án az A-Híd Építő Zrt. vezette M-0 déli ág II. Konzorciumot.

A NIF Zrt. második döntése ellen a Porr Építési Kft. nyújtott be jogorvoslati kérelmet a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz és a szerződéskötés felfüggesztésre került. A KDB a kérelmi elemek többségét elutasította, azonban megsemmisítette a NIF Zrt. eljárást lezáró döntését, azzal, hogy hiánypótlási felhívás küldési kötelezettséget írt elő a korábban nyertesként kihirdetett M-0 déli ág II. Konzorcium ajánlattevő részére két igazolással kapcsolatban. Az egyik esetben a becsatolt idegen nyelvű irat fordítását nem fogadta el hiteles fordításnak, a másik esetben eszközökkel kapcsolatos nyilatkozat hiányosságát állapította meg. Az M-0 Déli ág II. Konzorcium ajánlati biztosítékával kapcsolatban a Döntőbizottság a NIF Zrt. álláspontjával megegyezően megállapította, hogy az megfelelő volt. A Döntőbizottság ismételten megállapította a Porr Építési Kft. ajánlatának érvénytelenségét.

Az ajánlatok ismételt elbírálását követően – a Közbeszerzési Döntőbizottság 2009. december 8-án kelt határozatának megfelelően – 2009. december 23-én hirdettünk eredményt. Az M0 útgyűrű déli szektorának M6 autópálya és 51. sz. főút közötti szakasz bővítésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertese az M-0 déli ág II. Konzorcium (vezető: A-HÍD Építő Zrt., tagok: KÖZGÉP Zrt., STRABAG-MML Kft., MAGYAR Aszfalt Kft., COLAS Hungária Kft.) lett, nettó ajánlati ára 34 870 000 003,- Ft.

A beruházás folyamán az M0 említett szakaszán – a meglévő 2×2 sávos autóút forgalmának folyamatos fenntartása mellett – megépül a második pálya hézagaiban vasalt, 26 cm vastagságú beton burkolattal. Ezzel az M0 útgyűrű említett szakasza 2×3 forgalmi, plusz leálló sávos autópályává bővül.

A fejlesztés során átépítünk összesen 3 csomópontot és létesítünk 11 darab műtárgyat, melyek közül kettő folyami nagyhíd: a Hárosi Dunahíd, valamint a Soroksári Dunaág-híd. A környezet védelme érdekében 6,8 hektár véderdőt telepítünk és 1 300 m hosszban zajvédő falat építünk.

A beruházás részeként valósul meg az M0 déli szektor és Budapest XXII. kerület közúti kapcsolatának fejlesztése is. Ebből a célból a Növény utca – 6. sz. főút kereszteződésében külön szintű csomópont kerül kialakításra, és onnan a Nagytétényi útig új, 2×1 sávos útszakasz is épül.

A beruházás az Európai Unió támogatásával valósul meg, a KÖZOP (Közlekedési Operatív Program) keretében. A munkálatok tervezett befejezési határideje 2012. év III. negyedév.