Újabb Döntőbizottsági határozat az M9 autóút 51. és 54. számú főutak közötti szakaszának kivitelezésére indított közbeszerzési eljárásban

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., mint ajánlatkérő 2009. március 31-én indított nyílt közbeszerzési eljárást az M9 autóút 51. és 54. sz. főutak közötti szakasza kivitelezési munkáinak elvégzése tárgyában, amely eljárásban 10 ajánlat került benyújtásra. Az eljárás nyertesként a GRANIT Hungária Kft. került kihirdetésre a 2009. augusztus 5-én megtartott sajtónyilvános eredményhirdetésen.

A döntést a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (továbbiakban KDB) a tenderen részt vevő egyik Ajánlattevő megtámadta, így nem kerülhetett sor a szerződés megkötésére. Jogorvoslati eljárás indult, mely eljárás eredményeképpen a KDB újra értékeltette Ajánlatkérővel a pályázatokat. A NIF Zrt. az ajánlatokat újból értékelte, nyertesnek ezt követően is a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást nyújtó GRANIT Hungária Kft. pályázatát találta.  Az újbóli eredményhirdetésre 2009.10.09-én került sor.

A korábbi jogorvoslati eljárást indító Ajánlattevő október 19-én ismételten jogorvoslati kérelemmel fordult a KDB-hez. A jogorvoslati eljárásban a szerződéskötést a KDB nem tiltotta meg, így ajánlatkérő a nyertesként kihirdetett ajánlattevővel szerződést kívánt kötni. A GRANIT Hungária Kft. november 2-án kelt levelében arról tájékozatta a NIF Zrt.-t, hogy az eredeti szerződéses feltételekkel nem kíván szerződést kötni, ezért ajánlatkérő a közbeszerzési eljárást szerződéskötés nélkül lezárt eljárásnak tekintette.

A KDB a jogorvoslati eljárást lefolytatta, a kérelmet elbírálta, határozatát november 18-án meghozta: a KDB a kérelmező által benyújtott dokumentumokból megállapította, hogy a nyertesként kihirdetett ajánlattevő, azaz a GRANIT Hungária Kft. meghatalmazott képviselőjének már nem volt képviseleti joga az ajánlat fenntartásáról szóló nyilatkozat, valamint a hiánypótlás benyújtásakor, ezért a KDB az ajánlat érvénytelenségét állapította meg. Az ajánlatkérő eljárást lezáró döntését megsemmisítette.

Az eljárásban Ajánlatkérőt elmarasztalás nem érte. A határozat értelmében új döntést fogunk hozni, mely döntésről azonnali hatállyal értesítjük a lakosságot is.

Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
06 20 922 2308
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Kommunikációs és PR osztály