Aláírtuk a Bajánsenye-Boba vasútvonal ETCS 2 telepítés kivitelezésére vonatkozó támogatási szerződését

A beruházás az Európai Unió támogatásával valósul meg, a KÖZOP (Közlekedési Operatív Program) keretében. A támogatás összege bruttó 7 238 200 000 HUF.

A Bajánsenye – Boba vonalszakaszon az ETCS 2 vonatbefolyásoló berendezés telepítésének okai:

A magyar előírások értelmében – összhangban az Európai gyakorlattal – vonatbefolyásoló rendszer nélkül a vonatok csak jelentősen csökkentett sebességgel, második mozdonyszemélyzettel, nagyon nagy biztonsági kockázattal közlekedhetnek.

A vonatbefolyásoló rendszer hiánya tehát azt jelenti, hogy a pálya kiépítési sebességét, vonal kapacitásának csak 50-80%-át lehet kihasználni jelentős biztonsági kockázat mellett. A projekt egyik fő célja e gazdasági hátrányok és biztonsági kockázatok kiküszöbölése.

A projekt második fő célja, az interoperabilitás feltételeinek biztosítása. Egységes vonatbefolyásoló rendszer nélkül ugyanis nem biztosítható, hogy bármely társaság a vonalszakaszt korlátozás illetve hátrányok nélkül szabadon használhassa.

A beruházás elvégzésére 2010. második negyedév elején kötünk kivitelezői szerződést, míg a fejlesztés várhatóan 2012. harmadik negyedévére elkészül.