Sajtóközlemény – Lakossági hirdetőtáblát avattunk az épülő M43 autópálya nyomvonalán Makónál

„Folyamatban van az M43 autópálya Szeged - Makó közötti szakasz kivitelezése” – mondta Galuska János, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) gyorsforgalmi utakért felelős igazgatója a mai makói EU-s táblaavatási ünnepségen.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházás főbb adatait tartalmazó információs táblát Dr. Buzás Péter Makó város és Dr. Botka László Szeged M.J.V. polgármestere leplezte le.

Az M43 autópálya Szeged – Makó közötti szakasz elkészültével korszerű, magas színvonalú autópálya valósul meg, amely gyorsabb, biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé a térségben – fogalmazott Galuska János a NIF Zrt. gyorsforgalmi utakért felelős igazgatója.  Az igazgató beszédében hozzátette: az új gyorsforgalmi út biztosítja a tranzitforgalom levezetését, így csökkenti a Makón és Szegeden áthaladó forgalmat, ezáltal csökkenti a városok környezetszennyezését is, mindemellett lakhatóbbá, élhetőbbé teszi a 43. számú főúttal érintett településeket és a régiót.

A beruházás nyomán vonzóbb befektetési területté válhat Makó és Szeged környezete, a kapcsolódó beruházások várhatóan új munkahelyeket teremtenek.

Dr. Buzás Péter, Makó város polgármestere avatóbeszédében elmondta: régóta várt fejlesztés az M43-as autópálya Makóig érő szakaszának megépítése, amely mentesíti a várost az extrém átmenő forgalom terhe alól, ugyanakkor Makóra vezeti a fürdőváros vendégeit és befektetőit.

Dr. Botka László Szeged város polgármestere beszédében kiemelte: az infrastruktúra fejlesztésével Szeged és térsége – az országban egyedülálló módon – hat év alatt két autópályát könyvelhet el magának. Az új autópálya elkészültével Szeged és Csongrád megye tovább tudja növelni tőkevonzó képességét.

Varga Péter, a 43-as Főközlekedési Út Területfejlesztési Önkormányzati Társulásának elnöke, Apátfalva polgármestere fontos mérföldkőnek nevezte, hogy az M43-as autópálya Makóra ér 2010 augusztusában, hozzátéve: a társulás számára az lesz igazán megnyugtató, amikor a gyorsforgalmi út metszi az országhatárt.

A több mint 61 milliárd forintos beruházás az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap 67%-os társfinanszírozásával valósul meg. A költségek 33%-át a Magyar Állam biztosítja.


Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
06 20 922 2308

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.