Sajtóközlemény – A COLAS Építő Zrt. újítja fel a Záhony térsége széles nyomtávú vontatóvágány hálózatot

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2009. június 18-án eredményt hirdetett a Záhony térségének széles nyomtávú vontatóvágány hálózat felújítására kiírt közbeszerzési eljárás nyerteséről.

A március 31-én megjelentetett felhívásra öt pályázat érkezett, a közbeszerzés nyertese a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tartalmazó érvényes ajánlatot benyújtó COLAS Építő Zrt. A kivitelező nettó ajánlati ár 3.891.292.828.- Ft.

A záhonyi térség gazdasági profilja a vasúti közlekedésre épülve alakult ki azzal a céllal, hogy meghatározó szerepet töltsön be a kelet-nyugati irányú vasúti áruszállításban. Az Európai Unió keleti határát keresztező vasúti áruforgalom 23%-a ezen a ponton halad át.

A záhonyi térség széles nyomtávolságú vasúti alaphálózata jelenleg forgalomakadályozó műszaki problémákkal terhelt. Ezeknek megjelenési formája a nagyszámú lassújel, esetenként a tengelyterhelés-korlátozások, amelyek a pálya elhasználódottságából következnek. A műszaki okok miatt korlátozottan használható vasúti pálya kapacitáskorlátot jelent, ami lerontja az árutovábbítás megbízhatóságát. A beruházás megvalósításával a lassújelek, lezárt vágányszakaszok megszűnnek és a megfelelő tengelyterhelést is biztosítani lehet. A fejlesztéssel a jövőbeli üzemeltetési költségek csökkentése várható a forgalmi kapacitás növelése mellett.

A beruházás az Európai Unió támogatásával valósul meg, a KÖZOP (Közlekedés Operatív Program) keretében.

További információ a beruházásról és a pályázókról:
www.nif.hu/Sajtószoba/ Sajtóanyagok és prezentációk/Vasút/Záhony vasút eredményhirdetés

Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető