Sajtóközlemény – Forgalomba helyezzük a Bagod-Andráshida-Zalaegerszeg vonalszakaszt

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ideiglenesen forgalomba helyezi a Bagod-Andráshida-Zalaegerszeg vonalszakaszt 2009. május 25-én 20.00 órakor.






   


A Bagod-Andráshida-Zalaegerszeg vonalszakasz vágányrehabilitációja során a vasúti pálya új  nyomvonalon épült meg, amely nagyobb részben a Zala folyóval közel párhuzamosan az árvízvédelmi töltés mellett vezet. A nyomvonal kihelyezésének következtében szükségessé vált a két, a lakosság számára már megszokott felszállóhely áthelyezése is, az új vonalszakasz mellett új Andráshida állomást és új Zalaegerszeg-Ola megállóhelyet alakítottunk ki. A forgalomba helyezést követően már ezen új felszállóhelyeken folyik a vasúti közlekedés. Megszűnik emellett a lakóházaktól 8-10 m-re lévő, városon átvezető, eredeti vasútszakasz. A megszűnő vasúti fővonal kisebb (elővárosi) része iparvágány kiszolgálás céljára továbbra is megmarad.

A vonalszakasz áthelyezését részben a város hosszútávú közlekedésfejlesztési koncepciója, részben pedig a lakott területek környezeti zavartatásának csökkentése indokolta. A magyar-szlovén vasúti kapcsolat megépítése a városon átvezető pályaszakaszon jelentős forgalomnövekedést eredményezett, melynek következtében nagymértékben megnövekedett környezeti terhelés (zaj, rezgés, stb.) is.

Az új nyomvonal lakott területektől lényegesen távolabb halad – így a nagyobb sebesség ellenére – környezetvédelmi szempontból kedvezőbb hatást eredményez, mint a korábbi-, a városon át vezető vasútszakasz esetében volt.

A vasúti pálya főbb jellemzői:

vonalszakasz hossza: 7.423 m
állomás: Andráshida
megállóhely: Zalaegerszeg-Ola
engedélyezési sebesség: 120 km/h (2009. május 25-én 80 km/h sebességgel lesz ideiglenesen forgalomba helyezve)
útátjárók száma: 5 db
műtárgyak: 8 db híd (3 db vasbeton lemezhíd és 5 db vasbeton kerethíd)

A beruházás Kohéziós Alap támogatással valósult meg!

Kapcsolódó vasútépítési projektek keretében a vasúti pálya elektronikus biztosítóberendezéssel épül ki (kitérők állítása, jelzők, útátjárók vezérlése), melynek központja Zalaszentiván állomáson van, továbbá kiépül a villamos felsővezetékes rendszer is.

A személyvonatok változatlan menetrendi adatok mellett az új Zalaegerszeg-Ola megállóhelyen (Vágóhíd utca, Ifjúsági Sportcentrum mellett) és az új Andráshida vasútállomáson (megközelítés: Teskánd-Boncodfölde 7409 sz. útból kiágazó állomási hozzájáró út) állnak meg.                     

Az első áthaladó vonat Zalaegerszegről Hodos irányába a 05. 25-én 20 óra 25 perckor induló 9568 számú személyvonat. Hodos irányából a Zalaegerszegre 05. 26-án reggel 4 óra 56 perckor érkező személyvonat.

Bővebb információ:





Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Tel: 20 922 2308
fazakas.orsolya@nif.hu

 T. Leiner Ildikó
Területi Kommunikációs Vezetõ
MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság
Mobil: +3630/4818-388
leineri@mav.hu