Átadásra került a munkaterület a 21. sz. főút előzési szakaszainak építéséhez

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a tegnapi nap folyamán átadta a munkaterületet a kivitelezést megvalósító Colas Építő Zrt-nek.

A 21. sz. főút Nógrád megye életében jelentős szereppel bír. Ez az út jelenti a közúti kapcsolatot Nógrád megyének, Salgótarjánnak az M3 autópályával, az ország nagyvárosaival, illetve a többi régióval. A vasúti összeköttetés az utóbbi időszakban erősen vesztett szerepéből, valamint a végbement gazdasági-társadalmi változások miatt a jelentősen megnövekedett személy-, illetve teherszállítási igény átterelődött a közútra. Felerősödött a munkavállalók ingázása, a reggeli és a délutáni időszakban forgalmi csúcsok alakultak ki. Ez nagymértékben megnövelte a balesetveszélyt. Az előzési szakaszok építésével lehetővé válik, hogy egy-egy lassújármű után feltorlódott gépjárművek a kiépülő 2×2 sávos szakaszon biztonságos előzéseket hajthassanak végre.

A főúton építendő előzési szakaszok a meglévő út négynyomúsításával létesülnek. A tervezett két sáv a jelenlegi útpálya bal oldalán épül. A meglévő útpálya felújításra kerül, ez képezi majdan a négynyomúsított útszakasz jobb pályáját.
Az előzési szakaszok építésének első 5 üteme a közelmúltban megvalósult. Jelen projekt a VI. és VII. befejező ütemeket foglalja magában. A VII. ütemben – mely a 7+850 – 9+750 kilométer szelvények között található – 1,9 km hosszú 2×2 sávos utat építünk, míg a VI. szakaszon – a 15+050 – 17+050 kilométer szelvények között – 2 km 2×2 sávos útpálya kerül kialakításra. Mindkét úton a tervezési sebesség 100 km/h.
A beruházás az Európai Unió támogatásával valósul meg. Az építési munkálatokat június elején megkezdjük és 2010. júliusig a munkagépeké a főszerep. Kérjük a lakosok szíves türelmét és megértését!


Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
www.nif.hu
info@nif.hu