Sajtóközlemény – Elutasította a Közbeszerzési Döntőbizottság a Vegyépszer Zrt. jogorvoslati kérelmét, megkezdődhet a Tárnok — Székesfehérvár vasúti vonalszakasz építési beruházása

Mint ismeretes, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2009. január 21-én hirdetett eredményt a Tárnok – Székesfehérvár vasúti vonalszakasz kivitelezésére kiírt tenderben. Az SZCKM-2008 Konzorcium nyerte a vasúti pálya felújítására kiírt eljárást, a további három pályázó (Vegyépszer Zrt., S-D Konzorcium, Gárdony Vasút Konzorcium) kizárásra került.

Az említett közbeszerzési eljárás kapcsán Társaságunkat sok vád érte. Megrágalmaztak minket, kétségbe vonták szakmai tudásunkat és felkészültségünket. Ezt tovább tetézi az a sajnálatos tény, hogy a média ezáltal nem hitelesen tájékoztatta a lakosságot és újfent hozzájárult ahhoz, hogy előítéletek kapcsolódjanak a NIF Zrt. nevéhez.
A mai napon vettük kézhez a Közbeszerzési Döntőbizottság értesítését, miszerint a Vegyépszer Zrt. jogorvoslati kérelme elutasításra került. A döntés is azt igazolja vissza, hogy a NIF Zrt. megfelelő körültekintéssel és szakmaisággal járt el!

Előzmények:

A tendert hosszas egyezetések és minőségbiztosítást követően írta ki Társaságunk. A pályázati kiíráshoz ragaszkodtunk pontról-pontra, szóról-szóra, mert éppen annak precizitása garantálja, hogy a leendő kivitelező ne bújhasson ki semmilyen kötelezettség alól. 
A három kizárt pályázó közül csak a Vegyépszer Zrt. fordult jogorvoslati kérelemmel a Döntőbizottsághoz. A cég kizárásnak oka az volt, hogy több pályázati feltételnek sem tudott megfelelni. A hiánypótlásra két körben is felszólítottuk a Vegyépszer Zrt-t, a hiányok pótlását követően ajánlata továbbra sem felelt meg a felhívásban foglaltaknak.
Fentiek figyelembevételével az 5 tagú szavazóbizottság – mely bizottságba a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Közlekedésfejlesztési Integrált Közreműködő Szervezet, a Magyar Államvasutak Zrt., a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium és a NIF Zrt. is delegált szavazótagot – egyhangúan hozta meg a döntést. A bírálatot nyomon követő, szavazati joggal nem rendelkező 7 külső szakértő sem élt ellenvetéssel, kifogással az eredménnyel kapcsolatban.
A Vegyépszer Zrt. jogorvoslati kérelmében nemcsak a saját ajánlatának érvénytelenné nyilvánítását sérelmezte, hanem vitatta a nyertes SZCKM-2008 Konzorcium ajánlatának érvényességét is.
A Bizottság a kérelmet elutasította és megállapította, hogy a NIF Zrt. jogszerűen járt el. A szerződés megkötését a tenderen győztes kivitelezővel jóváhagyta.

A szerződés aláírására 2009. március 2-án kerül sor. Az ezt követő időszak már a kivitelezésé!

Közreműködésüket a hiteles tájékoztatás érdekében előre is megköszönve:

Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
06 20 922 2308