Nyílt levél Pácsonyi Imre úr, Zalabaksa Község polgármestere részére

Tárgy: 86. sz. főút Zala megyei szakaszának 11,5 t-s útburkolat-megerősítése Tisztelt Polgármester Úr!

A Zalai Hírlap 2009. február 4-i számában megjelent – a 86. sz. főút helyzetét elemző – cikkel kapcsolatban a következőkről tájékoztatjuk, miután a cikkben több ellentmondás is válaszra vár.

A legfontosabb információ, hogy a 86. sz. főút 11,5-s megerősítése nem került ki a idei közútfejlesztési tervből, cáfolva az újságírói állítást, mely nem hivatalos forrásra hivatkozott. A beruházás előkészítése jelenleg is a tervezett ütem szerint halad, és a 2009. III. negyedévben a felújítási munkálatok is megkezdődnek.

Az elmúlt év során teljes körűen befejeződtek az engedélyezési eljárások, minden építési szakaszra vonatkozóan, és a kiviteli tervek is elkészültek. Miután a projekt a KözOP program keretében kerül megvalósításra a kivitelezési költségek jelentős részét ( 85% ) EU-s forrás biztosítja, támogatási szerződés keretén belül.

A támogatási kérelem 2008. október 15-én beadásra került, melynek felülvizsgálata, illetve a támogatási szerződés előkészítése jelenleg folyamatban van. Kezdeményeztük továbbá az ajánlatkérési dokumentáció minőségbiztosítási eljárását, mely szintén előfeltétele közbeszerzési eljárás indításának.

Az elmúlt év során a beruházás megvalósításához szükséges területszerzések is megkezdődtek, részben területvásárlásokkal, részben kisajátítási eljárások útján. Ezek a munkálatok jelenleg is folyamatosan haladnak előre, melyet várhatóan április hó végéig tudunk teljes körűen befejezni, figyelemmel a közel 100 érintett ingatlanra és több száz tulajdonosra.

A minőségbiztosítási eljárás befejezését követően indítani kívánjuk a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást előreláthatóan 2009. március – április hónap folyamán. Eredményes lezárás esetén 2009. július hónaptól nem látjuk akadályát tényleges építési munkák megkezdésének. 

A beruházás keretén belül – Zalalövő átkelési szakaszának kivételével – a 86. sz. főút teljes szakasza felújításra kerül, melynek során az útburkolat megerősítése mellett a külsőségi szakaszokon korona- és útburkolat-szélesítés, az átkelési szakaszokon forgalombiztonsági beavatkozások építése is megtörténik.

Külön projektekben szerepel Zalalövő város elkerülő útjának, tovább a 86. sz. főút melletti kerékpárútnak a tervezése. Mindkét feladat esetében megkezdődött a tanulmánytervek kidolgozása, melynek jóváhagyását követően indíthatók a következő tervfázisok.

További információ, hogy az M9 gyorsforgalmi út megvalósításának tervezete nem befolyásolja a jelenlegi útburkolat-korszerűsítés megvalósítását, esetleges átütemezését.

Társaságunk készséggel ad tájékoztatást a tervezett és folyamatban levő beruházások állapotáról és tervezett üteméről, a folyamatos kommunikáció biztosítását kiemelt feladatként kezeljük.


Budapest, 2009. február 4. 

Tisztelettel:

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Boros Péter             Fazekas Orsolya
 beruházási igazgató  kommunikációs vezető