Sajtóközlemény: Befejeződött a Tiszatenyő – Mezőtúr vonalszakasz átépítése

A Tiszatenyő – Mezőtúr vonalszakasz a Páneurópai IV. közlekedési folyosó része, ennek megfelelően, az Európai Unió követelményeit figyelembe véve folyamatosan kétvágányú pályává kell kialakítani, 160 km/h sebesség biztosításával.

A beruházás keretében, a meglévő vasúti pályát átépítettük, valamint Tiszatenyő és Csugar között a hiányzó második vágányt is kialakítottuk. Felújítottuk Tiszatenyő állomást, Kétpó, Pusztapó és Csugar megállóhelyeket. Tiszatenyő állomáson gyalogos aluljárót létesítettünk.

A kivitelezés során a Megrendelő figyelembe vette a települések és a lakosság igényeit (kerékpártárolók, szilárd burkolat kialakítása, szélfogó esőbeálló), ezért az állomások és megállóhelyek megközelíthetősége biztonságos és kultúrált. Az új utas peronok, esőbeállók és a gyalogos aluljáró jelentősen javítja az utazási komfortot, a biztonságot, és a szolgáltatás színvonalat.

A felújítás során kiemelt fontossággal kezeltük a környezetvédelmi kérdéseket. Tájtörténeti kutatásokkal kiegészített tanulmányok mutatták be a természeti környezet állapotát, a feltárt botanikai és gerinces zoológiai értékeket. Különösen értékes löszvegetáció került elő a Tiszatenyő – Csugar közötti vonalszakaszon. Ugyancsak a felmérések során kerültek elő a ritka gór habszegfű és a védett karcsú orbáncfű állományai.

A környezetvédelem részeként zajvédelmi létesítményeket is építettünk, ahol azt az előírások és a települések közelsége igényelte.

A rekonstrukcióhoz kapcsolódóan, a vonatközlekedés biztonságát szolgáló korszerű, a megváltozó forgalmi igényeket maximálisan figyelembe vevő és kiszolgáló biztosítóberendezést is kiépítünk. Ezen munkálatok még folyamatban vannak,  várható befejezése 2009. július hónap.

A beruházás értéke nettó 43,4 millió EUR, ebből az Európai Unió támogatása a Kohéziós Alap forrásaiból 23,2 millió EUR.

Beruházó: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Kivitelező: „M-F-M Konzorcium” (konzorciumvezető: MOTA-ENGIL S.A.)