Sajtóközlemény, Cegléd állomás átadása

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a mai napon átadta az utazóközönségnek a felújított Cegléd vasúti állomást.

 nif_logo_norm_col_s.jpg

A beruházás célja, hogy teljesülésével létrejöjjön egy olyan Budapest – Cegléd – Szolnok – Lőkösháza kétvágányú villamosított pálya, ahol 100 km vágány, 120 csoport kitérő és a kapcsolódó létesítmények átépítése megtörténik. Továbbá része négy állomási elektronikus biztosítóberendezés létesítése, ahol 120 – 160 km/h sebességű közlekedés mellett Budapest Nyugati-pályaudvar – Szolnok között a menetidő várhatóan 20 perccel csökken (78 percről 58 percre).

Jelen beruházás figyelembe veszi a mai szállítási igényeket és a komfortos utazás mellett az esélyegyenlőséget is biztosítja. A vágányhálózat teljesen átalakult, új utasperonok és peronaluljáró létesült jelentősen javítva az utazási komfortot, az utazóközönség biztonságát, lehetővé téve a 140 km/h sebességű vonatközlekedés feltételeit.
Az állomáson a vonatok mozgását új elektronikus biztosítóberendezés felügyeli. A vágányhálózat átalakításához kapcsolódóan átépült a villamos-felsővezetéki hálózat, és a térvilágítás.

A környezetvédelmi előírásoknak megfelelően 800 m hosszon zajvédő fal létesült.

A beruházás az Európai Unió Kohéziós Alapjának 50%-os társfinanszírozásával valósult meg. A további 50%-t költségvetési forrás fedezte. A kivitelezési szerződés összege nettó 33 999 232 euro.

 

További információ:

Fazakas Orsolya
kommunikációs vezető
06 20 922 2308