M7 autópálya Balatonkeresztúr – Zalakomár közötti szakaszának forgalomba helyezése

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. örömmel tudatja, hogy a mai napon átadásra kerül a forgalomnak az M7-es autópálya Balatonkeresztúr – Zalakomár közötti 20 kilóméteres szakaszát.

 

Az M7 autópálya a fővárost köti össze Letenye-országhatárral jelentősen javítva Délnyugat- Magyarország belső közúti kapcsolatait. Tehermentesíti az ország egyik legjelentősebb turisztikai központja – a Balaton – mentén lévő települések forgalmát, valamint az V. sz. Helsinki folyosó részeként jelentős a nemzetközi úthálózatban betöltött szerepe.


A kész szakaszt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kezelésbe átadja az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-nek.


A most átadandó szakaszon 3 csomópont (175 jelű holládi, 183 jelű sávolyi, 191 jelű zalakomári) található, valamint egy egyszerű pihenőhely létesült. A szakasz üzemeltetési feladatait a Fonyódi Autópálya Mérnökség látja el. Az M7 autópálya fent említett szakasza valamennyi járműkategória részére díjköteles lesz. Matricaellenőrzésre ennek megfelelően folyamatosan számítani kell.

Ezen a pályarészen található Magyarország első előzési sávos autópálya-szakasza. Ebben az esetben az emelkedőn nem a külső oldalon nyílik a lassú járművek részére kapaszkodósáv, hanem a belső oldalon a személygépkocsik részére előzési sáv.

Az autósok a forgalomba helyezés napján az átadási ünnepséget követően, várhatóan 16 órától használhatják az új szakaszt. A további, 15,5 km-es szakasz – Zalakomár – Nagykanizsa – átadása augusztus hónap végén várható.