Sajtóközlemény, 2008. április 11-én

Ismét pert nyert a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt az SOS Békásmegyerért Egyesület és Társai felperesek ellen

nif_logo_norm_col_s.jpg

Az I. fokú eljárásban a felperesek az Északi Duna-híddal kapcsolatban számos plusz beruházás kivitelezésére (vasúti vonalak, vasúti megálló, felüljárók) kérték kötelezni az alperest.  A Fővárosi Bíróság a keresetet elutasította. Ezen ítélet ellen a felperesek fellebbezést terjesztettek elő, mely fellebbezéssel kapcsolatban határozott ma a Fővárosi Ítélőtábla: a keresetet elutasította, a Fővárosi Bíróság ítéletét helyben hagyta. A Fővárosi Ítélőtábla szóbeli indoklása szerint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tevékenységi körére – (út-vasúti beruházások) – tekintettel az Északi Duna-híddal kapcsolatos beruházásokra nem kötelezhető. A civil szervezet M0 11-es és 10-es utak közötti új szakasz megépítésére vonatkozó keresetét az Ítélőtábla szintén elutasította, hiszen erre a szakaszra, nincs még jogerős környezetvédelmi engedély.  Amennyiben az M0 Északi szektorának következő szakaszára jogerős környezetvédelmi határozat születik, kijelölhető a megvalósítható nyomvonal. A részletes környezetvédelmi vizsgálat lefolytatása után szerezhetők meg a szükséges hatósági engedélyek, készülhet el a kiviteli terv és választható ki a kivitelező.   A NIF Zrt. álláspontja szerint, ha mindezen folyamatokat további peres ügyek nem hátráltatják, az új 9 km-es szakasz megépítésének várható határideje 2013.    Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.Kommunikációs és PR Osztály