SAJTÓKÖZLEMÉNY, 2007. július 16., hétfő

VASÚTI ÖSSZEKÖTTETÉS FERIHEGY 1 ÉS A NYUGATI PÁLYAUDVAR KÖZÖTT A mai napon, Ferihegy megálló ünnepélyes átadásával megindult a vasúti közlekedés a Nyugati pályaudvar és a ferihegyi repülőtér (Budapest Airport) 1-es terminálja között. Az új létesítményt átadta Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter; Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere; Reinhard Kalenda, a Budapest Airport Zrt. elnök-vezérigazgatója; Mosóczi László, a MÁV-START Zrt. elnök-vezérigazgatója és Homlok Zsolt, a Colas Dunántúl Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az új megállóban a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalon közlekedő személyvonatok többsége megáll. A vonatok menetideje 22-25 perc, a menetjegy ára 300 forint lesz. Ferihegy megálló és az 1-es terminál között utasliftekkel kiegészített gyalogos felüljáró biztosítja az összeköttetést.

Menetrend, jegyvásárlás és utastájékoztatás
A mai naptól a Nyugati pályaudvar és Ferihegy 1-es terminálja között – a Ferihegy vasúti megálló átadásával – megindult a vonatközlekedés. A közvetlen vasúti összeköttetés mindkét irányból elérhető a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonalon közlekedő személyvonat többségével.
Ferihegy megállóhelyen két utasperon és az akadálymentes közlekedés biztosítása érdekében személyfelvonóval kiegészített gyalogos felüljáró kialakítására került sor.
A vonatok menetideje – vonattípustól függően – mindössze 22-25 perc. A jelenleg érvényes díjtáblázat alapján egy teljesárú menetjegy egy útra, Budapest-Nyugati pályaudvar – Ferihegy viszonylatra 300 forintért váltható, valamint a szociálpolitikai utazási kedvezménnyel megváltott menetjegyek is érvényesek.
Az új megállóhely üzembe helyezésével a Budapesti Közlekedési Szövetség közigazgatási határa Szemeretelep megállóból kitolódott Ferihegy megállóig, így az új viszonylat a Budapesti Egyesített Bérlettel is igénybe vehető.
A Nyugati pályaudvarról munkanapokon 51, hétvégén pedig 38 vonat közlekedik. (Ez alól kivétel a munkanapokon délután Albertirsáig közlekedő valamennyi gyorsított személyvonat.)
Ferihegy megállóból 7 óra 20 percig valamennyi itt közlekedő gyors- és személyvonattal, ez idő után valamennyi személyvonattal elérhető Budapest-Nyugati pályaudvar, amely munkanapokon 59, szombaton 45, vasárnap 44 járatot jelent. (A részletes menetrendet lásd a sajtóanyag mellékletében.)
A MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. a vasúti menetjegy megvásárlásának könnyebbé tétele érdekében jegyértékesítési pontot nyitott Ferihegy 1 központi csarnokában.
A jegyértékesítést a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. végzi irodájában, ahol belföldi vasúti menetjegyek, hely- és pótjegyek is megvásárolhatók, valamint a menetrenddel kapcsolatos információk is hozzáférhetők. A pénztár naponta 9 órától 22 óráig tart nyitva. A nyitvatartási időn kívüli utazáshoz menetjegy a vonaton a jegyvizsgálónál pótdíj felszámítása nélkül vásárolható meg. Ferihegy 1 terminálon tájékoztató táblák irányítják az utasokat a jegyértékesítési ponthoz, illetve Ferihegy megállóhoz.
A pályaépítési munkálatok miatti vágányzár feloldása után – várhatóan ősztől – az ezen a vonalon közlekedő InterCity vonatok is megállnak Ferihegy megállóban. E vonatok a menetjegy mellett a pót-, illetve a helyjegy megváltása esetén vehetők majd igénybe.

Ferihegy megálló építése és a vonalszakasz felújítása
A Budapest-Vecsés-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonal felújítása keretében az Európai Unió támogatásával (az ISPA és a Kohéziós Alap forrásaiból) átépül a Ferencváros-Vecsés vonalszakasz. A vonalszakasz korszerűsítésének egyik fázisaként épült meg Ferihegy megálló. A vasúttársaság a pályarekonstrukció kivitelezési munkáira – ezen belül az új megállóhely kialakítására – közbeszerzési tendert írt ki, a nyertes kivitelező a Colas Dunántúl Zrt. vezette konzorcium. A pályarekonstrukció szerződéses költsége
21,3 millió euró.
A Ferencváros-Vecsés vonalszakasz rekonstrukciója során megújul a vasúti pálya, a biztosítóberendezések, az állomási térvilágítás, a felsővezeték-rendszer, valamint Pestszentlőrinc műemléki jellegű állomásépülete is.
A felújított vasúti pályán a vonatok kisebb zajterheléssel közlekednek, emellett a vasúttársaság a projekt keretében Pestszentlőrinc állomáson, valamint Szemeretelep és a lakott terület határa között 2007. második felében zajvédő falat is épít, az utastájékoztató hangszórók hanghatásának árnyékolása és a beszűrődő menetzaj csökkentése érdekében.
A jelenleg folyó pályamunkálatok mellett rövidesen a biztosítóberendezések rekonstrukciója is megtörténik. Az ez utóbbival kapcsolatos közbeszerzési eljárás még ebben a hónapban elindul. A biztosítóberendezéseket érintő munkálatok befejezése a Ferencváros-Vecsés vonalszakasz teljes rekonstrukcióját jelenti.
A részprojekt befejezésének eredményeként javul az európai IV. vasúti korridor kapacitása, illetve az új tagállamok (Románia, Bulgária) irányába a vasúti teher- és személyszállítás színvonala.

MELLÉKLET

A Budapest-Nyugati pályaudvar és Ferihegy megálló között közlekedő vonatok menetrendje:

INDULÁSI IDŐPONTOK BUDAPEST-NYUGATI PÁLYAUDVARRÓL FERIHEGY MEGÁLLÓRA
22 30 30
23 30 30
00 30 30
  A *-gal jelölt járatok Pestszentlőrincen és Szemeretelepen nem állnak meg.Érvényes: 2007. augusztus 23-ig.

INDULÁSI IDŐPONTOK FERIHEGY MEGÁLLÓBÓL BUDAPEST-NYUGATI PÁLYAUDVARRA
21 03, 46 03, 46
22 45 45
23 53 53
  A *-gal jelölt járatok Szemeretelepen és Pestszentlőrincen nem állnak meg.A **-gal jelölt járat vasárnap és ünnepnap nem közlekedik.Érvényes: 2007. augusztus 23-ig.